Arhivă : Interviuri Înapoi
Interviu cu pianistul Sorin Petrescu - Trio Contraste 30
Vineri, 8 februarie 2013, de la ora 19.00, sala Capitol din Timișoara va găzdui un eveniment de excepție. Una dintre cele mai longevive formații românești de muzică modernă, Trio Contraste, sărbătorește 30 de ani de activitate, alături de Filarmonica timișoreană, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea.
Ce ați pregătit pentru această seară muzicală și care este importanța acestui moment pentru dumneavoastră?
E foarte important, pentru că, la un moment dat, ne-am aminti că în '83 am început să ne apropiem de muzica românească în special, de muzica nouă, în general, într-o formulă nouă, diferită de cea de acum și anume, vioară, clarinet și pian. Numele nostru provine de la prima lucrare importantă pe care am abodat-o și anume, una din capodoperele lui Bela Bartok, care se numește chiar "Contraste". De atunci am hotărât să ne numim așa.
După trei ani, vioara a fost înlocuită de un alt percuționist față de cel de astăzi, Dan Suciu, la vioară, inițial era Dana Bozenovici, la clarinet, Emil Sein, eu Sorin Petrescu, la pian. După trei ani, am spus a venit un percuționist, Dan Suciu. În '90, acest percuționist a plecat în Germania, în locul lui a venit cel de acum, Doru Roman. În 2001, clarinetistul și saxofonistul Emil Sein a plecat în Spania și în locul lui a venit Ion Bogdan Ștefănescu. Deci, formula este flaut, pian și percuție.
Am încercat pentru concertul aniversar, de 30 de ani, să aducem un program cât mai variat pe scenă și mi s-a părut extrem de important să includem lucrările unor tineri compozitori și acum vorbesc despre Gabriel Mălăncioiu și Gabriel Almași, ambii timișoreni.
Gabriel Mălăncioiu a compus o lucrare inspirată din muzica indiană, se cheamă "Hasya", în sanscrită ar însemna "voie bună". Gabriel Almași a compus o lucrare care se numește nici mai mult, nici mai puțin, "Fragments from a Purple Vinyl". Este vorba de amintirea unei teme din Deep Purple, deci iată, rock-ul se combină cu muzica simfonică. În această lucrare, pe lângă noi trei ca soliști, își va găsi loc pe scenă și un DJ. Propunem, spunem noi, lucruri atrăgătoare și pentru tineri este și o primă audiție absolută, concertul pentru flaut de Miklos Maros, este și Chopin. E cam pe toate gusturile și un jazz simfonic cu Claude Bolling, două piese și la sfârșit, o lucrare a unui american, Mike Mower, dar de inspirație latino-americană. Se numește Bossa Merengova, o combinație între bossanovă, merengue, jazz, simfonic.
Am invitat să dirijeze un tânăr dirijor, Tiberiu Oprea. Ne-am înțeles perfect cu el, este un tânăr extrem de talentat, inteligent și maleabil și suntem bucuroși că am făcut alegerea. E prima dată când colaborăm cu el și este prima dată pentru el că dirijează Orchestra Filarmonicii din Timișoara.