Arhivă : Interviuri Înapoi

Filarmonica 'Paul Constantinescu' din Ploiești în cea de-a 60-a stagiune

Publicat: miercuri, 30 Ianuarie 2013 , ora 9.13

La Ploiești este în plină desfășurare cea de-a 60-a stagiune de concerte a Filarmonicii "Paul Constantinescu". Mai multe informații despre evenimentele care au marcat această sărbătorire și cele mai recente proiecte muzicale am aflat de la Corneliu Irimia, directorul instituției:


«Ne bucurăm tare mult că facem parte dintre instituțiile care sunt destul de longevive, căci acum 60 de ani, prin bunăvoința iubitorilor de muzică din municipiul Ploiești, a luat ființă Filarmonica de stat, care, în urmă cu 17 ani, a preluat numele marelui compozitor Paul Constantinescu. Suntem mândri că existăm pe harta aceasta a instituțiilor de cultură și că sărbătorim sărbătorim 60 de ani de activitate. Luna noiembrie a cuprins un program deosebit; nu putem să nu îl amintim aici pe regretatul dirijor Ion Baciu, care de 17 ani nu mai este printre noi, dar de 17 ani noi îl comemorăm prin spectacole speciale. Așa s-a întâmplat și de această dată, luna filarmonicii ploieștene a debutat la 1 noiembrie cu un concert extraordinar In memoriam Ion Baciu, dirijat de maestrul Ilarion Ionescu Galați.

În ultimii cinci ani maestrul Postăvaru, dirijorul nostru permanent, reușește să facă un periplu prin toată lumea muzicală, iar acum a venit rândul operei. Drept pentru care publicul meloman ploieștean a reușit să audă în luna ianuarie lucrări importante, arii, duete, uverturi din opere celebre, soliști fiind valoroasa soprană Irina Iordăchescu și tânărul tenor Mario Vasiliu.

În continuare, știind că anul acesta s-au împlinit 200 de ani Wagner-Verdi, de asemenea am avut concerte speciale în care s-au cântat lucrări din creația acestor mari compozitori.

La Ploiești, de vreo 20 de ani, există o strânsă legătură cu Liceul de artă "Carmen Silva", care a dat nume importante - foarte mulți absolvenți sunt astăzi angajați ai Filarmonicii, și organizăm acele concerte în care cei mai valoroși tineri interpreți apar în calitate de soliști ai Filarmonicii "Paul Constantinescu" din orașul nostru. Chiar în această săptămână (n. 28 ian.-3 febr.) avem un asemenea concert, în care ne bucurăm de prezența a șase viitori interpreți valoroși.»

Declarație preluată de Andreea Chiselev