Arhivă : Interviuri Înapoi

Horia Mihail, despre Turneul 'Pianul călător'

Publicat: luni, 21 Mai 2012 , ora 15.55

 

În 21 mai 2012 începe a doua ediție a Turneului "Pianul călător", un proiect susținut de Radio România Cultural și Asociația culturală "Accendo".

 

Debutul celei de-a doua ediții a Turneului "Pianul călător" vine foarte aproape de încheierea unei alte serii de concerte pe care ați susținut-o alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu. Cum ați descrie experiența Turneului "Flautul de aur"?

E o experiență de care aveam nevoie, deoarece, în ultima perioadă, instrumentele de suflat au au făcut parte din repertoriul concertelor în care am evoluat doar ocazional. Mi-a făcut mare plăcere să îl reîntâlnesc pe Ion Bogdan Ștefănescu după aproape 20 de ani. La începutul anilor '90 am fost chiar colegi la University of Illinois; atunci am cântat împreună. A fost o experiență foarte bună pe care am promis amândoi să o repetăm și asta nu în viitorul foarte îndepărtat, ci chiar în acest an.


Revenind la "Pianul călător", cu ce vă propuneți să cuceriți publicul în acest an?

Eu nu-mi propun să cuceresc pe nimeni, doar vreau să împărtășesc ideile mele și ceea ce simt cât mai multor spectatori din România. Anul acesta am ales un program foarte interesant, cred eu, pentru public. Este vorba de transcripții ale unor piese celebre, de autori celebri, transcrise de alți autori la fel de celebri; vorbesc de niște transcripții ale lui Rahmaninov după piese de Kreisler pentru vioară sau Ciaconna de Bach în viziunea pianistică a lui Busoni și multe altele.


Aveți programate recitaluri si concerte în peste 20 de orașe - un număr aproape dublu de opriri, față de prima ediție. Care dintre aceste orașe ar fi cele mai speciale pentru dumneavoastră și ce pian va fi în acest an "pianul călător"?

Fiecare oraș este special în felul lui. Nu aș putea face o distincție între un loc sau altul. Vor fi și orașe pe care nu le-am mai vizitat de foarte multă vreme, cum ar fi Buzău sau Focșani, orașe noi, Roman. Revenind, uitasem să spun una din piesele de rezistență ale acestui turneu - este vorba de Rapsodia pe o temă de Paganini a lui Rahmaninov, pe care o voi cânta în 5 orașe: Tg. Mureș, Brașov, București la Sala Radio cu Orchestra Națională, precum și la Bacău și la Timișoara. Pianul călător numărul 2 va fi un Blüthner de concert, pus la dispoziție de către Societatea Română de Radiodifuziune; el va ajunge, după o călătorie foarte lungă de-a lungul și de-a latul țării, până la Sânnicolau Mare, în județul Timiș, locul de naștere al compozitorului Bela Bartok.


Cum a fost luată decizia de a încredința pianul comunității locale de acolo și ce semnificație are ea?

A fost o solicitare a comunității de acolo. Am înțeles că există un festival în fiecare an; era nevoie de acest instrument, iar conducerea Societății Române de Radiodifuziune a fost de acord cu această propunere.


Deși urmează o perioadă muzicală plină pentru dumneavoastră, v-aș întreba dacă aveți deja în plan alte proiecte?

Categoric. Sunt proiecte. Primul dintre ele ar fi o vacanță, fiindcă am avut un an deosebit de încărcat și am în continuare un an foarte încărcat. Pe lângă aceste concerte de care spuneați, din cadrul turneului, vor mai fi alte 3 concerte alături de Gabriel Croitoru și a lui faimoasă vioară Guarneri del Gesu, precum și un concert la Chișinău, pe 11 iulie. Apoi, fiindcă tot am vorbit de Gabriel Croitoru, vom reface acel duel de anul trecut, alături de violonistul Liviu Prunaru, care ni se va alătura în septembrie, pentru un turneu de 8 recitaluri, tot în România, cu un program nou. Turneul anterior a fost extraordinar de bine primit de către public și nu numai de el; au fost ecouri foarte interesante și pozitive toate și din partea celor care nu au fost la concert și au ascultat înregistrări sau clipuri pe internet. Va urma, cum spuneam, "Flautul de aur", ediția a doua, ce va avea loc în noiembrie. Pregătim și alte surprize anul acesta, cât și anul următor.

 

Interviu realizat de Andreea Chiselev