Arhivă : Interviuri Înapoi

Despre Concursul de interpretare 'George Georgescu' de la Tulcea

Publicat: vineri, 18 Mai 2012 , ora 15.03

În perioada 17-20 mai 2012 se desfășoară la Tulcea Concursul de interpretare "George Georgescu". Amănunte din interviul realizat cu doamna Roxana Sava, directoarea Liceului de arte din Tulcea, organizatorul concursului.

Ce a însemnat Concursul "George Georgescu", aceste 20 de ediții pe care se serbați anul acesta, pentru instituția pe care o conduceți?

Concursul internațional de interpretare "George Georgescu" a însemnat foarte mult pentru Liceul de artă "George Georgescu". Am avut această inițiativă acum 20 de ani, tocmai pentru ca să "profite" de acest lucru elevii liceului de artă și profesorii. Adică, ne-am gândit că este bine ca ei să cunoască activitatea copiilor din țară, să se asculte unii pe alții și, în felul acesta, să-i motivăm să studieze și să dorească să meargă în concurs. Deci, în primul rând, ne-am gândit la elevii noștri și la cum putem face să crească tot ce înseamnă calitate în Liceul de artă "George Georgescu" și am realizat în mare acest lucru. Nu o spun eu, pentru că nu ar fi frumos, o spun membrii juriului, care au venit multe ediții la rând și care au constatat că atât nivelul concursului, cât și nivelul elevilor liceului sunt din ce în ce mai bune. Așa că, din acest punct de vedere, îndrăznesc să spun că ne-am atins acest scop.


Concursul este internațional. Vă bucurați de o prezență foarte numeroasă. Știu că acest lucru nu se întâmplă, în general, la concursuri; cei mai mulți organizatori au probleme în a capta interesul elevilor, ai concurenților, în general. Cum faceți dumneavoastră să atrageți elevi la concursul de aici?

Într-adevăr, concursurile s-au înmulțit foarte mult în țară. Când am început noi, în 1993, cred că eram al treilea concurs; era la Constanța, și mai era la Suceava. Între timp, aproape fiecare județ are câte un concurs pe specialitatea aceasta. Să vă spun sincer, noi n-am resimțit niciodată lipsa acestor concurenți. La noi întotdeauna au fost foarte mulți copii. Nu vreau să mă laud, însă probabil că s-au simțit bine la Tulcea, probabil că au fost sau au simțit că sunt apreciați la justa valoare, contează foarte mult cum este organizat concursul. Eu însămi am fost la concursuri cu elevii. Acolo unde lucrurile nu merg organizat nu mă mai întorc a doua oară. Probabil că acesta este unul din secretele reușitei unui concurs.


În privința repertoriului, poate că și aici sunt niște elemente. Ați gândit într-un anume fel repertoriul, mai accesibil, în concordanță cu programa școlară?

Noi am vrut să atragem la Tulcea copii care să vină și să cânte. Am gândit un repertoriu accesibil. Sigur că nu poți merge în concurs decât cu un repertoriu puțin peste clasă, puțin peste programă, însă au venit copii. Cei care au venit mai modest pregătiți și-au dat seama care este nivelul și au venit în următorii ani mult mai bine pregătiți, în așa fel încât opinia este că la Tulcea este un concurs greu, în ciuda faptului că repertoriul - un studiu și două piese, obligatoriu clasic sau preclasic, și a treia piesă la alegere - are o plajă destul de largă din care ei pot alege. Însă au învățat că la Tulcea nu poți veni totuși oricum și asta pe noi ne bucură foarte mult.


Pentru un asemenea concurs este nevoie și de fonduri. Știu că aveți sprijinul autorităților locale, aveți sprijinul doamnei Ioana Georgescu Răileanu. Vorbiți-ne despre susținătorii acestui concurs.

Întotdeauna, autoritățile locale au reprezentat marele noroc al acestui județ. Sunt foarte aproape de tot ce înseamnă manifestări artistice. În privința Concursului "Georgescu", niciodată nu au fost probleme de finanțare; este vorba despre Consiliul județean Tulcea și Primăria Tulcea. Întotdeauna, atâți bani câți au fost trecuți în proiect, cât am gândit, ei ne-au ajutat, chiar și acum, în perioada aceasta de criză și vreau să le mulțumesc. Este un mare ajutor, pentru că noi avem o taxă foarte mică, printre cele mai mici din țară; nu ne bazăm pe taxa de înscriere, în schimb ne străduim să dăm premii foarte frumoase, pentru ca cei care fac acest sacrificiu și vin până la Tulcea - pentru că Tulcea este, totuși, un capăt de țară - măcar să plece recompensați, așa cum se cuvine. Ne străduim în fiecare an. Contribuția doamnei Ioana Georgescu Răileanu și a familiei Georgescu a fost foarte mare. În primul rând am fost onorați când au venit aici doamna Tutu Georgescu și doamna Ioana Georgescu Răileanu și, din momentul în care au venit, au hotărât să ofere Marele Premiu. Din păcate d-na Tutu Georgescu nu mai este printre noi din anul 2008, însă doamna Ioana Georgescu Răileanu este implicată trup și suflet în concurs și oferă în continuare Marele Premiu. Îi mulțumim și pentru acest lucru.


Câte premii aveți și în ce constă Marele Premiu?

Premii dăm pe fiecare clasă - cele trei premii și mențiuni, pe instrumente - la toate secțiunile, iar Marele Premiu, conform tradiției concursului, se jurizează în Gală. Juriul alege cei mai buni reprezentanți de la fiecare secțiune, acești copii cântă în Gală și atunci, pe loc, juriul se întrunește și hotărăște, în funcție de acea prestație din Gală, Marele Premiu. Este substanțial, nu am permisiunea din partea doamnei Georgescu să spun cât este acest premiu, însă știu că este substanțial. Există, de asemenea, un trofeu pe care-l oferim în fiecare an împreună cu premiul; există un tablou foarte frumos pe care pictorul tulcean Viorel Poiată îl oferă în fiecare an, cu un peisaj din Sulina, locul de naștere al maestrului George Georgescu.


Am început prin a vă întreba ce înseamnă acest concurs pentru instituția dumneavoastră. Voi încheia cu întrebarea ce înseamnă pentru Tulcea acest concurs, pentru că am observat că există un anume entuziasm din partea tuturor și aveți foarte multe persoane în jurul dumneavoastră. Ce înseamnă pentru orașul Tulcea Concursul "George Georgescu"?

Când începe luna mai, automat, toată lumea se gândește la Concursul "George Georgescu". Fiind implicate autoritățile, fiind implicată foarte multă lume, luna mai înseamnă Concursul "George Georgescu" - totul se animă, străzile se umplu de copiii care au instrumentele cu ei, sau de părinți. Înseamnă foarte mult, în condițiile în care în Tulcea nu există nici orchestră, nici filarmonică. Din punctul acesta de vedere suntem, deocamdată, văduviți. Lumea vine și ascultă, pentru că există iubitori de muzică în Tulcea, și atunci, într-adevăr, este evenimentul pe care îl așteaptă tot anul.

Interviu realizat de Monica Isăcescu