Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Serge Celibidache, fiul muzicianului Sergiu Celibidache

Publicat: miercuri, 25 Aprilie 2012 , ora 14.08

În perioada 3 mai-7 iulie, se desfășoară la București prima ediție a Festivalului "Sergiu Celibidache", cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea celebrului dirijor român, în 28 iunie 2012. Organizator este Fundația "Sergiu Celibidache", al cărui președinte este fiul muzicianului, Serge Ioan Celibidache.

Programul festivalului pe care îl organizați este unul dens, cu masterclass-uri, concerte, expoziții de fotografie, proiecții de filme și lansări de carte. V-am ruga să ne vorbiți despre felul cum ați conceput programul și care vor fi invitații acestei prime ediții?

Pentru noi, acest festival este o oportunitate. E important să aducem aici o parte din lumea muzicală a tatălui meu prin oamenii care au lucrat cu el, să încercăm evidențierea valorilor pe care România le are și pe care, din diferite motive, nu a avut posibilitatea să le dezvolte la fel ca alte națiuni. Este o oportunitate să creăm o tradiție și, prin îmbinarea cunoștințelor, a inspirației și a programului pe care îl propunem, sperăm să iasă ceva frumos.

Pentru mine, punctul de plecare trebuie să fie întotdeauna cunoașterea; deci, este important pentru generația nouă, care nu a auzit niciodată de Sergiu Celibidache, sau pentru cei care, poate, l-au uitat să descopere cine a fost și ce a făcut. De aceea, vom avea filme documentare foarte interesante din arhive, pentru că este important să-l vedem din nou dirijând și experimentând sunetul, să redescoperim, citind cărți, felul cum gândea, să-i cunoaștem viața văzând fotografii. Dar, cel mai important lucru după ce l-ai cunoscut pe Sergiu Celibidache în aceste feluri, întorcându-te în trecut, este să privești spre viitor sau, cel puțin, să vii în prezent și acesta este motivul pentru care propunem și masterclass-uri. Prin intermediul lor, cei care au lucrat cu Celibidache, cei care au trecut prin diferite experiențe cu el le împart acum cu muzicienii din generația următoare. Și, desigur, concertele vor fi modalități pentru a arăta cum se poate face muzică. Aici, din nou, a fost evident că a trebuit să aducem muzicieni care au lucrat cu tatăl meu, care pot arăta cum s-a concretizat colaborarea lor cu Sergiu Celibidache în activitatea concertistică. Vor fi pași diferiți, dar cel mai relevant lucru este nu neapărat cum ni-l amintim pe tatăl meu, ci să ilustrăm fenomenologia muzicii și impactul sunetului în conștiința tuturor.

Interviu realizat de Larisa Clempuș