Arhivă : Interviuri Înapoi

La Cluj-Napoca începe o nouă ediție a Festivalului Mozart

Publicat: vineri, 7 Decembrie 2012 , ora 13.18

Festivalul Mozart se desfășoară sub patronajul Ambasadei Austriei la București și este organizat de Societatea Română Mozart în parteneriat cu Filarmonica "Transilvania", Academia de Muzică "Gheorghe Dima" și Qual Media Group. Despre evenimentele din această ediție și invitați, dar și despre premiul obținut în acest an din partea Sächsische Mozart Gesellschaft ne-a vorbit într-un interviu prof.univ.dr. Adriana Bera, Președintele Societății Române Mozart.


Festivalul Mozart de la Cluj Napoca a ajuns la cea de-a XXII-a ediție. Ce ați pregătit publicului în acest an
?

Câteva concerte foarte atractive, centrate în jurul numelui lui Sándor Végh. Anul acesta, lumea muzicală comemorează centenarul Sándor Végh, un muzician de excepție, care s-a născut la Cluj și a cărui carieră este legată de orașul lui Mozart, Salzburg. Sándor Végh a fost vioara întâi într-un celebru cvartet care i-a purtat numele și a fost peste 20 de ani dirijorul Cameratei Salzburg. Așadar, în cadrul festivalului se va desfășura un concurs de cvartet, dotat cu premiul Sandor Vegh, un simpozion pe tema Sándor Végh și interpretarea mozartiană și momentul de vârf al întregului festival, concertul ansamblului Camerata Salzburg. Festivalul se desfășoară pe parcursul unei săptămâni, 7-14 decembrie. Concertele care marchează deschiderea și închiderea festivalului sunt susținute de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Transilvania - primul concert sub bagheta lui Ferenc Gábor din Berlin, având-o ca solistă pe pianista Dana Borșan, ultimul concert sub bagheta austriacului Philipp Pointner, avându-i ca soliști pe Ana Török și Traian Boală, membri ai Cvartetului Arcadia. Două concerte camerale completează acest program, concerte care se vor desfășura la Academia de Muzică: unul susținut de Münchener Klaviertrio și un recital de lied, susținut de tenorul Tiberius Simu și pianista Silvia Sbârciu.


În primăvara acestui an ați primit premiul Mozart 2012 din partea Sächsische Mozart Gesellschaft. Ce reprezintă acest premiu pentru dumneavoastră
?

O mare onoare, având în vedere că în anii precedenți, acest premiu a fost acordat unor mari personalități ale vieții muzicale, pianistul Andreas Staier, tenorul Peter Schreier sau Trio di Clarone, condus de celebra clarinetistă, Sabine Meyer, deci personalități uriașe ale vieții muzicale internaționale și am fost realmente foarte plăcut surprinsă să mă aflu printre acești premianți. Premiul mi-a fost oferit ca o recunoaștere a meritelor mele ca interpret, pedagog, dar mai ales ca președinte al Societății Mozart și organizator al ultimelor douăsprezece ediții ale festivalului.

Interviu realizat de Andreea Chiselev