Arhivă : Interviuri Înapoi

Muzică românească contemporană la Accademia di Romania de la Roma

Publicat: joi, 11 Octombrie 2012 , ora 14.24

Miercuri, 10 octombrie 2012, în Sala de concerte a Accademiei di Romania de la Roma, a avut loc un concert care face parte dintr-un ciclu ce vizează, pe de-o parte, promovarea lucrărilor autohtone de referință, scrise în secolul XX pentru clarinet, iar pe de altă parte, prezentarea unor lucrări inedite din secolul XXI. Detalii despre acest proiect ne oferă colega noastră, Elena Postelnicu, într-un dialog cu tânărul compozitor Cristian Bence-Muk:

Timp de 36 de luni, tânărul compozitor și lector universitar Cristian Bence-Muk susține în țară, dar și în străinătate spectacole în care este promovat clarinetul în cadrul unui proiect de cercetare care urmărește impactul artistico-social al creației muzicale contemporane în secolul XX prin prisma relației creator-interpret-public consumator.


Sunt aici în calitate de director de proiect al unui Grant CNCSIS, adică Consiliul Național al Cercetării Științifice în Învățământul Superior, și împreună cu colegii mei am susținut un concert la Accademia di Romania, cuprinzând patru piese: Răzvan Metea - Schizo Folk pentru clarinet și muzică electronică, Șerban Marcu - Cinci studii pentru clarinet solo, Ciprian Gabriel Pop - Clarinetix pentru clarinet și muzică electronică și subsemnatul, Cristian Bence-Muk - Golem pentru clarinet, pian și muzică electronică. Toate aceste compoziții au fost realizate special în cadrul proiectului nostru de cercetare, iar această etapă marchează diseminarea rezultatelor cercetării. După acest concert susținut la Roma, sperăm să mai susținem și anul viitor un concert la o filială a Institutului Cultural Român.


Cum a luat naștere acest proiect care se derulează până în iulie 2013?

Totul a început în 2010 când, împreună cu colegii mei compozitori și cu clarinetistul Răzvan Poptean, ne-am hotărât să realizăm un astfel de proiect care să aibă în centrul preocupărilor noastre clarinetul. Astfel încât, în primul an al cercetării am compus lucrări pentru clarinet fie solo, fie cu pian sau cu muzică electronică. În al doilea an - clarinet în cadrul unui ansamblu cameral instrumental (clarinet și cvartet de coarde); acest concert va avea loc în Cluj Napoca în 24 octombrie la Academia de Muzică. Ultimul an al cercetării va viza clarinetul integrat unui ansamblu vocal-instrumental, deci și voce și, posibil, și elemente de teatru instrumental. Deci, valorificarea clarinetului de la solo până la ansambluri instrumentale sau vocal instrumentale.

Pe lângă aceste elemente, proiectul nostru vizează și aspecte interdisciplinare, având în vedere că în primul an al cercetării am desfășurat un studiu al impactului psihologic al muzicii contemporane asupra publicului, urmează și un studiu sociologic în ultimul an al cercetării, tot asupra impactului la public, dar în ce măsură muzica, textul literar, cuvântul sau mișcarea din cadrul teatrului instrumental ajută publicul la recepționarea mesajului estetic, care este ponderea acestor trei elemente.

De asemenea, am încercat să stimulăm pe tinerii studenți din Academia de Muzică din Cluj, dar și din întreaga țară, prin organizarea unor concursuri de analiză muzicală pentru tinerii muzicologi în special; am și avut o primă ediție, anul acesta o desfășurăm pe a doua, iar anul viitor pe a treia. Organizăm și un concurs de compoziție pentru elevi. Încercăm să trasăm diferite punți spre diferitele grupe de vârstă ale tinerilor muzicieni, dar și spre alte domenii de activitate pentru a realiza legături cu intelectualii români apropiați de vârsta noastră și care au aceeași sferă de preocupări.