Arhivă : Interviuri Înapoi

Două lumi în muzică de Radu Gabrea

Publicat: miercuri, 19 Ianuarie 2011 , ora 15.14

Vineri, 21 ianuarie 2011, are loc premiera unui nou film semnat Radu Gabrea; intitulat Două lumi în muzică, este alcătuit din două părți - Concert la Biserica Neagră și Căutându-l pe Schwartz, fiecare vorbind despre câte o lume culturală: a muzicii clasice scrisă de sașii din Transilvania și a muzicii klezmer.

În deschiderea interviului cu regizorul Radu Gabrea, l-am întrebat de ce a dorit să facă un film despre muzică.


Muzica este... nu mai are rost s-o definesc - muzica este parte a artei. Ideea filmului Concert la Biserica Neagră este născută de prietenul meu, din nefericire decedat, în memoria căruia are loc și proiecția, de fapt - Manase Radnev, om de televiziune, scenarist și scriitor de mare reputație; dar și de ideea lui Horia Andreescu, marele dirijor român. Discutând împreună despre cum ar trebui să fac un film despre Biserica Neagră, ei doi au venit cu ideea extraordinară ca acest film să fie bazat pe descoperirile lui Horia Andreescu privind unele lucrări ale compozitorilor sași din secolul al XVII-lea, din Barocul transilvănean. Fiind ideea lui Horia, m-am bucurat că a avut timpul să filmeze chiar el aceste concerte.


Ce cuprinde propriu-zis această primă parte a filmului dumneavoastră?

Cuprinde o istorie a Bisericii Negre, o istorie detaliată, cu filmări extraordinare în biserică, cu dezvăluiri ale unor monumente și unghiuri care nu sunt foarte cunoscute. În același timp sunt trecuți în revistă unii compozitori sași, care în secolul al XVII-lea au fost renumiți în Europa, unul dintre ei chiar a fost coleg la Paris cu Rameau, și care au contribuit la muzica europeană a timpului. Sunt compozitori care astăzi ne sunt însă necunoscuți.


Cât privește a doua parte a filmului, Căutându-l pe Schwartz?

Pelicula este în două părți pentru că eu vreau să arăt că pe teritoriul României au fost foarte multe culturi extraordinare care, din nefericire, datorită istoriei, au dispărut, treptat. Este vorba de cultura germană, a sașilor din România și cultura idiș, cultura importantă a evreilor din Europa centrală care locuiau în nordul Moldovei, în Basarabia, în Bucovina. Amândouă doresc să dovedească această multiculturalitate care a apărut în România și pe care noi, din motive foarte provinciale, nu o promovăm.


Premiera cu public a filmului Două lumi în muzică are loc vineri, 21 ianuarie, la Cinema Union din București, de la ora 18.00. A doua proiecție a serii este programată pentru ora 20.00.


Interviu realizat de Maria Monica Bojin