Arhivă : Interviuri Înapoi

Marin Cazacu la 55 de ani

Publicat: vineri, 30 Septembrie 2011 , ora 13.55

Violoncelistul Marin Cazacu, solist concertist al Filarmonicii «George Enescu» și profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, fondator al formației Violoncellissimo, dar și al Orchestrei Române de Tineret, a împlinit în data de 30 septembrie, vârsta de 55 ani. Cu această ocazie, muzicianul a avut amabilitatea să ne acorde un scurt interviu:


Maestre Marin Cazacu, împliniți astăzi 55 de ani și Radio România Muzical dorește să vă ureze un călduros La mulți ani! Cum vă simțiți în această zi?

În primul rând, vă mulțumesc pentru urări. Mă simt fericit așa cum mă consider a fi o persoană pozitivă. Tot ceea ce am făcut, am făcut cu toată dragostea și iubirea de oameni și de muzică. La 55 de ani mă simt o persoană înconjurată în primul rând de dragostea familiei, a prietenilor - pentru că deja, până la această ora, am primit numeroase telefoane - și doresc să dau mai departe această dragoste oamenilor și muzicii, pentru că este ceea ce îmi dă suflu și entuziasm în tot ceea ce fac în fiecare zi.


S-a terminat, iată, Festivalul Internațional "George Enescu", suntem în pragul unei noi stagiuni muzicale. Ce proiecte aveți în această toamnă?

Pe lângă proiectele personale - să nu uităm totuși că eu în continuare doresc să cânt și cânt cu dragoste și pasiune la violoncel concerte pe care le am organizate la București și în alte localități din România, în luna noiembrie voi fi plecat în Italia și în Belgia - mă ocup în continuare de ceea ce am inițiat cu ceva timp în urmă. Este vorba de activitatea Orchestrei Române de Tineret, care va avea câteva concerte extraordinare la Ateneul Român în lunile octombrie și decembrie. În paralel, bineînțeles, studenții de la Universitatea Națională de Muzică, de care mă ocup de vreo douăzeci de ani, mă așteaptă pentru un nou an școlar universitar plin de succese și așa sper ca viața să treacă ușoară și cu evenimente din ce în ce mai frumoase.


Ce fel de satisfacții vă aduce activitatea didactică? Știu că sunteți un profesor de violoncel foarte apreciat la Universitatea Națională de Muzică din București.

Da. Întotdeauna am iubit profesia de pedagog. Cred că am moștenit această pasiune și de la profesorul meu Serafim Antropov, și de la Aurel Niculescu - celălalt profesor, dar simt personal că am o atracție spre a învăța și pe alții ceea ce știu eu. Și, mai ales, îmi place comunicarea cu oamenii. Sunt o persoană căreia îi place să dezvăluie tot ceea ce știe și, mai ales, îmi doresc să reușesc să le insuflu și elevilor mei acea dragoste pe care eu o am pentru muzică și pentru oameni.


Ce partituri studiați în momentul de față? Există anumiți compozitori pe care îi aprofundați în mod special acum?

Am avut mereu un repertoriu foarte amplu - de la muzica barocă la muzica contemporană. În momentul de față studiez suite de Bach, am pe pupitru sonatele lui Beethoven, am concertele de Dvorak, Schumann și Anatol Vieru - precum vedeți, de la muzica clasică la muzica contemporană.


Foarte divers, ca de obicei. Unde vă vor putea auzi cel mai curând ascultătorii români?

Cel mai curând voi fi la Ateneul Român, într-un recital în luna octombrie, iar apoi în luna noiembrie voi mai fi prezent și pe scenele din Belgia, la Bruxelles și Italia, la Verona. În decembrie voi fi iarăși la București, la Ateneul Român.


Vă mulțumim foarte mult și vă dorim o zi excelentă. Încă o dată, La mulți ani!

Interviu realizat de Ioana Marghita