Arhivă : Interviuri Înapoi
Orchestra Filarmonicii 'George Enescu' din București cântă pentru Europa
Radio România, Filarmonica "George Enescu" și Uniunea Europeană de Radio vor colabora începând din această toamnă în cadrul unui proiect ce presupune radiodifuzarea de către Radio România, dar și de posturile publice de radio afiliate Uniunii Europene de Radio, a unei serii de zece concerte ale Orchestrei Filarmonicii bucureștene. Despre această colaborare ne-a spus mai multe d-nul Pierre-Yves Tribolet, directorul secțiunii Euroradio Classics din cadrul Uniunii Europene de Radio.
De ce ați ales să colaborați cu Orchestra Filarmonicii bucureștene?
Prin Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, ascultătorii de radio din întreaga lume pot avea acces la cele mai prestigioase evenimente din lume. Fiecare țară își prezintă întreaga viață muzicală - festivaluri, concursuri, spectacole de operă - și ansamblurile cele mai valoroase. În privința României, din motive istorice, Orchestra Filarmonicii "George Enescu" nu a fost prezentă în mod regulat în ofertele Uniunii Europene de Radio, cu toate că o parte din concertele sale fuseseră deja difuzate de Radiodifuziunea Română. Deci, pentru a putea permite tuturor radiodifuziunilor să aibă acces la cele mai faimoase evenimente muzicale din România, am început - cu ajutorul Radiodifuziunii Române - această discuție cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu", pentru a-i întreba dacă vor să colaborăm și am ajuns la acest acord.
Care credeți că va fi impactul acestor concerte asupra opiniei publice europene?
Cred că toți muzicienii europeni, toți melomanii și ascultătorii radiourilor publice din Europa știu că România este o țară a marilor muzicieni, știu că muzicienii români sunt prezenți în toate orchestrele prestigioase europene și cred că publicul va fi foarte atent la concertele oferite de Orchestra "George Enescu". Cred că prin calitatea programelor această ofertă se va înscrie în difuzările regulate de concerte ale posturilor publice europene, figurând alături de transmisiuni cu Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena, Concertgebouw și multe altele. Evident, va fi nevoie de un anume timp (și de aceea contractul pe care l-am semnat este pentru trei ani, sperând că apoi vom continua colaborarea) pentru ca radiodifuziunile publice să-și poată organiza programul astfel încât să ofere înregistrărilor Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" locul pe care îl merită.
S-a stabilit deja care vor fi cele zece concerte pe care Uniunea Europeană de Radio le va prelua în această primă stagiune de colaborare cu Orchestra Filarmonicii bucureștene?
Nu. Sunt absolut convins că managementul, conducerea Filarmonicii cunoaște condițiile artistice, administrative și juridice care să le permită să ofere cele mai bune zece concerte ale stagiunii. Este în totalitate decizia lor, luată în colaborare cu Radio România.
Vă mulțumim pentru bunăvoința de a ne oferi detalii despre acest proiect!
Eu vreau să mulțumesc Radiodifuziunii Române pentru ajutor și, în numele tuturor radiourilor publice, pentru posibilitatea de a oferi milioanelor de ascultători din Europa concertele Orchestrei Filarmonicii din București.