Arhivă : Interviuri Înapoi

Dialog cu doamna Elena Vernescu, organizatoarea Seratelor Muzicale în București la Ateneul Român

Publicat: vineri, 16 Iulie 2010 , ora 14.53
Miercuri, 14 iulie 2010, a avut loc recitalul inaugural al noii serii de evenimente muzicale propuse de Asociația "Lanto Arte", serie ce se desfășoară până în 30 noiembrie. Am stat de vorbă cu acest prilej cu președinta Asociației "Lanto Arte", doamna Elena Vernescu:


Cum s-a născut ideea organizării unui festival de vară la București?

Ideea a venit de fapt dintr-o necesitate, din faptul că în București, pe timpul verii nu există niciun fel de manifestări muzicale clasice într-o sală de concert. Este o lipsă resimțită de foarte multă lume și așa a apărut ideea. Am pornit de la o formulă de mai mică amploare și până la urmă se pare că sorții au dorit să se ajungă la această variantă spectaculoasă.


Care ar fi particularitățile acestui festival? Și o altă întrebare, intenționați să-l permanentizați?

Sigur că da, ne-am dori enorm să putem face acest lucru. Permanentizarea sa ar necesita însă un confort financiar pe care ar trebui să-l avem de la un an la altul. Ca și particularitate, putem să vă spunem că se regăsesc și am intenționat cu multă asiduitate să aducem în România artiști români de foarte mare valoare care trăiesc și activează în special în afară: Liviu Prunaru, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Dana Protopopescu... O altă particularitate, tot în aceeași nuanță, este că avem foarte multe formații românești de cel mai înalt nivel. Și, poate, iarăși o particularitate este faptul că în acest proiect este implicată, din nou, favorita Asociației "Lanto Arte", Orchestra Națională de Tineret.


Care ar fi în opinia dumneavoastră principalele puncte de atracție pe care spectatorii nu ar trebui în niciun caz să le rateze la acest festival?

Îmi face multă plăcere să răspund la această întrebare. Unul dintre ele ar fi numele, pe cât de celebre, pe atât de valoroase. Un alt punct de atracție ar putea fi faptul că programele sunt extraordinar de frumoase. Încercăm ca de la sala de concert toată lumea să plece fericită, indiferent care este starea noastră emoțională atunci când venim. Așadar, dacă putem să aducem un strop de fericire cu programele pe care le-am realizat am fi extrem de mulțumiți. Alt punct de atracție este faptul că vor putea fi ascultate multe piese interpretate pe niște instrumente de foarte mare valoare. Vom avea două sau trei viori Stradivarius, vioara lui George Enescu, un Guarnieri del Gesu pe care va cânta Gabriel Croitoru, vioara doamnei Silvia Marcovici, care este un Albani iar Mihaela Martin are, de asemenea, un instrument de mare valoare.


Interviu realizat de Ioana Marghita