Arhivă : Interviuri Înapoi

Evenimente la Opera Națională Română din Cluj-Napoca

Publicat: joi, 3 Iunie 2010 , ora 14.42

În luna iunie, în cadrul Stagiunii 2009-2010, Opera Națională Română din Cluj-Napoca a programat o serie de evenimente, despre care l-am rugat să ne vorbească pe directorul instituției, Rareș Trifan. Ce spectacole vor avea prilejul să urmărească cei care se vor afla pe parcursul acestei luni la Cluj-Napoca, ce legătură există între aceste spectacole și "Transilvania International Film Festival" - citiți în interviul următor.


Cu puțin timp în urmă ați avut premiera spectacolului Orfeu în Infern de Jacques Offenbach. Cum a fost primit evenimentul de către public?

Publicul clujean a gustat premiera pe care am pregătit-o, Orfeu în Infern - bineînțeles că finalul a fost absolut irezistibil, și aici mă refer la celebrul french cancan, care se petrece în Lumea de Apoi; Orfeu în Infern este de fapt o critică la adresa împăratului Napoleon al III-lea.


Muzica filmului Dracula, compusă de Philip Glass, va fi interpretată, în premieră națională, de membrii Cvartetului "Arcadia". Care a fost motivația alegerii acestui titlu, într-o instituție din... Transilvania?

Cred că legătura este evidentă; acesta este un proiect gândit anul trecut, împreună cu Festivalul Internațional de Film "Transilvania" - aflat acum în plină desfășurare - și pe care i l-am propus lui Tudor Giurgiu. Este vorba despre o premieră națională, în cadrul căreia va fi prezentată proiecția filmului mut Dracula, din 1931, cu muzică live. Scopul principal al acestui demers a fost atragerea publicului care poate până în acest moment nu ne-a trecut pragul.


În data de 13 iunie 2010 este programat un spectacol aniversar. De ce Aida, la împlinirea a nouă decenii de la prima reprezentație pe scena instituției pe care o conduceți?

Am ales Aida pentru că este "certificatul de naștere" al Operei Naționale Române clujene; ne dorim ca în fiecare an să punctăm această aniversare.


Cum se va încheia Stagiunea 2009-2010 a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca?

Nu vreau să uit reprezentația spectacolului Traviata, din data de 4 iunie, cu deja celebrul tenor Ștefan Pop - câștigătorul competiției internaționale Operalia, a lui Plácido Domingo - în rolul "Alfredo Germont". Suntem foarte bucuroși să îl avem invitat pe scena noastră, clujenii știu deja că este o voce extraordinară; ultimul spectacol pe care îl avem programat în această stagiune - și care se va desfășura în aer liber, în curtea Muzeului de Artă - este Cenușăreasa de Gioacchino Rossini.

Interviu realizat de Alexandra Cebuc