Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu tenorul Ștefan Pop, câștigător la concursul Operalia

Publicat: marți, 4 Mai 2010 , ora 14.13

Tânărul tenor Ștefan Pop a câștigat duminică, 2 mai 2010, prestigiosul Concurs Internațional de Canto "Operalia", competiție inițiată și tutelată de celebrul Placido Domingo. Concursul a avut loc la Teatrul "Scala" din Milano, lui Ștefan Pop revenindu-i 30.000 de dolari și un premiu de popularitate din partea publicului. La secțiunea "Voci feminine", laurii i-au revenit sopranei bulgare Sonya Yoncheva.

Succesul artistului român vine la doar o săptămână după un altul: câștigarea Concursului Internațional de la Seul, unde Ștefan Pop a intrat în posesia a 52.000 de dolari.

Absolvent al Liceului de Muzică din Bistrița în anul 2006, Ștefan Pop este actualmente student al Academiei "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

Între premiile pe care le-a mai câștigat: Premiul Fundației la Concursul Internațional de canto "Sigismund Toduță" (2007), Premiul pentru cel mai tânăr interpret la Concursul Internațional de Canto "Hariclea Darclée" (2007), Premiul al II-lea la Concursul Internațional de canto "Sabin Drăgoi" (2007), Marele Premiu la Concursul de interpretare "Marțian Negrea", Ploiești (2008), Premiul special "Steliana Calos" pentru interpretare vocală la Festivalul și Concursul de Interpretare a Liedului "Ionel Perlea".

A colaborat, în calitate de solist, în 2008, cu Opera Națională Română din Cluj în "Otello" de G. Verdi, alături de Marius Vlad Budoiu și Carmen Gurban, Ștefan Ignat și Sorin Lupu.

În viitoarele ediții ale Info Buletinului Muzical vă promitem un interviu în exclusivitate cu artistul despre recentele sale succese.


Felicitări, domnule Ștefan Pop, pentru succesele deosebite obținute la Seul și Milano!

Mulțumesc frumos.

Cum simțiți importanța acestor premii pentru cariera dumneavoastră?

Pentru mine, aceste premii sunt foarte, foarte importante, mai ales că "Operalia" este vârful concursurilor, este ca pentru un sportiv care participă la Jocurile Olimpice. După ce iei premiul I la "Operalia" nu poți să mai mergi la nici un concurs, pentru că nu sunt competiții de canto mai mari decât acesta. Acest concurs este cea mai mare poartă pentru mine, pentru viitorul meu, pentru că acolo au fost directori de la toate teatrele mari din lume; practic a fost și o audiție.

A fost prima dată când ați cântat pe scena Scalei din Milano?

Da. A fost prima dată când am cântat la Scala și prima dată când am simțit publicul de acolo. A fost o experiență inedită. Cu două zile înainte să cânt în finală, maestrul Placido Domingo avea spectacolul "Simon Boccanegra" și a avut un succes extraordinar; nu am mai văzut în direct evoluție cu un succes atât de mare. Am fost în public și am văzut, de fapt cum este publicul de Scala. Mă așteptam să fie critici, dar vreau să vă spun că sunt mai cunoscători, poate și decât profesorii de canto. Sunt acolo oameni de 70, 80 de ani, nu contează asta, ci faptul că ei merg de o viață întreagă la Operă și că vin din toate colțurile lumii. E un public așa de critic, dar, pe de altă parte, dacă publicul de la Scala te apreciază, înseamnă că ai o valoare și eu am fost cel mai fericit nu că am luat Premiul I, ci că publicul mi-a dat mie Premiul de popularitate. Nu mă așteptam la chestia asta nicio secundă.

Cum a fost întâlnirea cu Placido Domingo?

Întâlnirea cu Placido Domingo a fost unul din visele mele. Cel mai mult îmi doream să mă întâlnesc cu Pavarotti și, desigur, cu Domingo. Iar faptul că am ajuns să îl cunosc personal de Placido Domingo și să cânt dirijat de el și chiar la Scala... deja, nu știu... nu am cuvinte. Oricum, pot să vă spun că este un om extraordinar din toate punctele de vedere este un om cu o privire caldă, cu un suflet cald, blând și oricine are ce să învețe de la omul ăsta. E extraordinar. Și, în primul rând, i-a plăcut foarte mult de mine. Chiar are un nepot care seamănă foarte mult la față cu mine și am povestit pe tema asta. Abia aștept să mă contacteze; mi-a luat datele și a zis că o să ținem legătura.

Care credeți că sunt cele mai importante calități care v-au adus succesul?

Vocea pe care mi-a dat-o Dumnezeu și pentru care Îi sunt recunoscător tot timpul. Și munca. Pentru că este o pildă: dacă ai un talant și îl îngropi, nu faci nimic cu el. Dacă vezi că ai un talent, trebuie să muncești, să perseverezi, să știi ce vrei și sunt convins că o să ajungi acolo unde trebuie. Și chiar pe această cale, vreau să le spun tuturor colegilor: munciți, nu vă lăsați - în toate domeniile, nu numai în canto. Să arătăm că și noi, românii, avem ceva de arătat.

Care sunt planurile dumneavoastră în viitorul apropiat?

Pentru mine concursurile întotdeauna au fost ceva special, pentru că acolo este altfel emoția, competiția te ajută să vezi: am crescut, nu am crescut. Dar ținând cont că am luat Premiul I la "Operalia", cu părere de rău, nu știu dacă o să mai merg la alte concursuri, pentru că acesta este vârful și atunci nu mi se pare corect față de ceilalți concurenți să merg și să zică: "Vai, dacă el a luat premiul I la Operalia, atunci noi de ce am mai venit la concursul acesta." Și nu știu dacă voi mai avea timp de concursuri, pentru că toate operele mari mă vor și acum trebuie să fiu atent ce aleg, ce repertoriu fac. Împreună cu maeștrii mei voi hotărî și chiar vreau să îi salut pe această cale: profesorul Ioan Țigănilă din Bistrița, care m-a îndrumat de la început și fără de care nu aș fi ajuns unde sunt, Marius Vlad Budoiu, tenorul nostru de la Cluj, maestrul meu, corepetitoarea Emilia Suciu și nu în ultimul rând, maestrul Corneliu Murgu, directorul Operei din Timișoara.

Unde vă va putea asculta publicul românesc în perioada următoare?

În 30 mai voi prezenta o premieră cu "Traviata" de Giuseppe Verdi la Timișoara, iar în 4 iunie, dacă ne ajută Dumnezeu, voi fi la Cluj pentru a cânta "Traviata". La București nu știu, deocamdată aștept ofertele și vom vedea în funcție de timpul liber.

Interviu realizat de Larisa Clempuș