Arhivă : Interviuri Înapoi

Concursul Internațional de Canto Maeștrii artei lirice 2010 - Interviu

Publicat: joi, 25 Martie 2010 , ora 10.31

În perioada 23-28 martie 2010 se desfășoară la Opera Națională București cea de-a doua ediție a Concursului Internațional de Canto - competiție ce stă în fiecare an sub semnul unui artist de renume al artei lirice românești. La această ediție, competiția poartă numele celebrei soprane și profesoare Arta Florescu, care s-a impus printr-o carieră prestigioasă pe scenele românești și europene, fiind, în același timp, o personalitate reprezentativă a școlii românești de canto.

Acest eveniment constituie subiectul interviului pe care l-am realizat cu Cătălin Ionescu Arbore - directorul Operei Naționale București.


După ce anul trecut ați dedicat Concursul de canto sopranei Magda Ianculescu, anul acesta ați ales-o pe Arta Florescu. Cum v-a venit ideea să dedicați fiecare ediție unui interpret renumit al scenei lirice românești?

În primul rând pentru că aș dori din tot sufletul ca acești mari artiști să poată să rămână în permanență în memoria tinerilor. Ei trebuie să devină modele pentru tineri și să le însoțească eforturile pe care le depun pentru a-și construi cariera. În al doilea rând este unul din obiectivele pe care eu le susțin - cele de a onora într-un fel existența acestor mari artiști, datorită cărora noi suntem ceea ce suntem astăzi.


Câte etape și categorii de vârstă cuprinde concursul?

Categoriile de vârstă sunt foarte diferite, bineînțeles că se adresează cu preponderență cântăreților cât mai tineri. Concursul se desfășoară pe trei etape: două dintre ele sunt cele care au menirea de a cerne un pic din numărul destul de mare de concurenți, iar ultima etapă - cea cu orchestră, va stabili premiile. Imediat după deliberările juriului va avea loc concertul de gală la care accesul publicului va fi gratuit, la fel ca și în timpul concursului.


Câți concurenți s-au înscris și din ce țări?

Până în clipa de față s-au înscris 47 de concurenți - în marea majoritate sunt români, sunt însă și tineri din Lituania, Moldova, Bulgaria și un tânăr din America.


Care este componența juriului?

În alcătuirea juriului s-a urmărit în primul rând aducerea unor nume răsunătoare dintre elevele care i-au călcat pe urme Artei Florescu. Este vorba despre doamnele Eugenia Moldoveanu - președinte onorific al juriului, Marcela Slătinaru Nistor, Ioana Bentoiu și Leontina Ciobanu-Văduva - după cum vedeți nume sonore care și-au construit o carieră în toată lumea și care au dus arta maestrei lor pe toate tărâmurile internaționale. De altfel, Arta Florescu a fost un profesor de canto absolut deosebit și a crescut generații întregi de voci importante.

Alături de aceste nume, bineînțeles, vor fi domnul Grigore Constantinescu - președintele juriului, domnul Costin Popa, domnul Victor Dumănescu - care va fi și dirijorul concertului de gală al Concursului și domnul Ionel Pantea, foarte cunoscut colaborator al Operei Naționale bucureștene.

Interviu realizat de Larisa Clempuș