Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu organistul Eduard Antal

Publicat: joi, 7 Iulie 2022 , ora 10.05

Următorul eveniment al Turneului Orgile României, ce se desfășoară până în 28 august 2022 în câteva orașe din țară, are loc mâine, 8 iulie, la Palatul Culturii din Arad. Despre repertoriu și despre programul concertelor ne-a vorbit organistul Eduard Antal.

Ediția a IV-a a turneului Orgile României se află în desfășurare și propune anul acesta 10 concerte. Cum a început această ediție și cum a fost primită de către public prima oprire din cadrul turneului?

Ediția din acest an a început pe data de 3 iulie la catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din București și a fost primită foarte bine de către public, dându-mi seama după numărul spectatorilor care au fost prezenți la acel concert, dar și datorită reacției lor la finalul concertului.


Să vorbim despre repertoriul pe care îl veți prezenta, în care ați inclus titluri de Johann Sebastian Bach, Johann Pachelbel sau Bela Bartok, între alții. Cum ați gândit acest program?

Când am gândit acest program m-am orientat în funcție de contextul internațional în care ne aflăm, pentru că venim după o perioadă de pandemie. Vorbim foarte des de situația nefericită din Ucraina și foarte des apar în discursurile noastre cuvinte ce poartă o dimensiune macro. Și atunci m-am gândit, dar oare nu există lucruri frumoase despre toate aceste entități? Și am căutat să descopăr lucrări și compozitori din câte mai multe țări pentru a prezenta lucrurile frumoase ale acestei lumi. De aceea m-am orientat către țări precum Spania, Franța, Italia, Anglia, Germania, dar și România. De aceea am ales compozitori precum Johann Sebastian Bach, John Stanley, Clerambault, Bela Bartok - care a prelucrat cele șase dansuri românești - pentru că turneul trebuie să fie și un ambasador al lucrurilor frumoase.


Ce concerte urmează în programul turneului?

Următoarele concerte vor fi și la Arad și la Vinga. La Arad, la Palatul Culturii, pe orga nouă în data de 8 iulie, pentru ca a doua zi să se încheie prima etapă a turneului, în data de 9 iulie, în comuna arădeană Vinga. Turneul va continua ulterior pentru cea de-a doua parte în luna august cu alte cinci concerte în Bacău, Iași, Cacica, în județul Suceava, Brașov la Biserica Neagră și încheierea de la Codlea, tot în județul Brașov.


Concertul din 27 august de la Biserica Neagră din Brașov este înscris în festivalul Organ Nights. Este prima participare în această serie?

Pentru mine va fi al patrulea an consecutiv, unde am onoarea și plăcerea de a cânta pe acea orgă Buchholz de la Biserica Neagră, dar pentru turneu este prima colaborare, deoarece ei au acceptat să avem acest parteneriat între turneu și stagiunea lor estivală.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu