Înapoi

Romania Universalis, seria de evenimente culturale susținute de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, continuă într-o abordare originală, alături de mari nume ale culturii românești actuale

Publicat: marți, 11 Ianuarie 2022 , ora 15.48


Proiectul dedicat celebrării diversității și identității culturii române, desfășurat, de aproape 3 ani, sub titlul "Romania Universalis" de către violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, continuă, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, într-o formulă nouă, originală și mult mai cuprinzătoare.

Astfel, între 15 și 22 ianuarie, cei doi muzicieni au programat un turneu național de recitaluri cu un repertoriu inedit, alcătuit din 8 creații camerale care acoperă peste 130 de ani de istorie muzicală și care aparțin unor compozitori români sau asimilați spațiului cultural românesc, de diverse origini etnice și provenind din principalele regiuni istorice și geografice al țării. În acest sens sunt cuprinse în program pagini semnate de George Enescu, Béla Bartók, Walter Klepper, Eugen Doga, Alfonso Castaldi, Theodor Rogalski, Mihail Jora și Hilda Jerea.

Recitalurile din turneu sunt prevăzute a debuta în chiar data în care se sărbătorește Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, de la ora 13, la Teatrul Național de Operetă și Musical "ION DACIAN" din București, într-o bogată serie de evenimente dedicate valorilor culturale și naturale ale României. De-a lungul zilei, cei doi artiști îl vor avea alături pe cineastul și producătorul britanic de film Charlie Ottley, care va prezenta publicului cea mai recentă producție a sa - "Wild Danube", pe tenorii George Ionuț Vîrban și Mihai Urzicana, sopranele Bianca Ionescu-Ballo și Daniela Bucșan, percuționistul Alexander Benavides și orchestra și corul Operetei Bucureștene, alături de care vor evolua în cadrul gradiosului concept muzical DACIKA, semnat de compozitorul Mihai Toma, eveniment care va încheia seara de 15 ianuarie.

Turneul ROMANIA UNIVERSALIS va continua, în data de 17 ianuarie, la Sala Oglinzilor a Forumului Democrat al Germanior din Sibiu, pe 18 ianuarie la Cluj, la Sala REDUTA a Muzeului Etnografic al Transilvaniei și pe 19 ianuarie la Zalău, în ambianța superbă a Sălii TRANSILVANIA. Toate aceste evenimente sunt programate a avea loc începând cu orele 18:00. Turneul se va încheia în data de 22 ianuarie la Micloșoara, în județul Covasna, unde cei doi muzicieni vor susține mai multe momente muzicale de-a lungul întregii zile, în cadrul unei serii de evenimente organizate în Salonul de concerte al Castelului Kálnoky.

Un element inedit în cadrul acestui proiect îl reprezintă faptul că fiecare dintre lucrările incluse în repertoriu va fi înregistrată în regim profesional audio/video pentru a fi pezentată în mediul online, ca videoclip, începând cu data de 23 ianuarie. Astfel, până pe 31 ianuarie, publicul va putea urmări pe paginile și conturile publice ale celor doi muzicieni, piesele programate în turneu, prezentate într-o foarte originală abordare: fiecare lucrare va fi prefațată de câte un interviu cu o personalitate marcantă a culturii românești, reprezentantă a minorității etnice corespunzătoare creației respective. Vor fi alături de interpreți și de public compozitorii Horia Moculescu și Eugen Doga, dirijorul Tiberiu Soare, profesorul și criticul muzical Dumitru Avakian, Excelența Sa Contele Tibor Kálnoky, profesorul și organistul Steffen Schlandt, doamnele Serena Adler și Sabra Daici.

Proiectul ROMANIA UNIVERSALIS este susținut de Ministerul Culturii și organizat de Asociația Culturală INNOVARTE cu valorosul pateneriat al canalului Radio România Muzical, al Universității Naționale de Muzică din București și al instituțiilor care găzduiesc evenimentele incluse în program: Teatrul Național de Operetă și Musical "ION DACIAN" din București, Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Castelul Kálnoky și Ateneul Popular "Maior Ghoerghe Pastia" din Focșani.