Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Ottorino Respighi –Vilanella - Arii antice și dansuri – album în premieră la CD Review din 10 și 11 octombrie

Scor : 4.29 ( 7 voturi)

Un ansamblu care și-a clădit reputația din interpretările muzicii Barocului Italian

Ansamblul I Solisti Veneti, condus de Claudio Scimone, o semnătură interpretativă de prestigiu, care recomandă acest album pentru campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2016".

Fondat la Padova în 1959 de Claudio Scimone, ansamblul I Solisti Veneti și-a clădit reputația mai ales din interpretările muzicii baroce italiene. Înregistrări de referință sunt albumele dedicate partiturilor semnate Antonio Vivaldi, Tomaso Albinoni, Francesco Geminiani, Marcello Benedetto și Giuseppe Tartini. Violoniștii Giuliano Carmignola și Piero Toso sunt doi dintre artiștii care provin din I Solisti Venetti. Formația are la activ peste 350 înregistrări, mai ales sub emblema Erato.

Ansamblul a câștigat numeroase premii, inclusiv un Grammy si un Grand Prix du Disque. I Solisti Veneti a făcut înconjurul lumii, susținând peste 6.000 de concerte în peste 90 de țări. Mulți artiști de renume mondial au colaborat cu această formație, printre ei Salvatore Accardo, Plácido Domingo, Jean-Pierre Rampal, Marilyn Horne, James Galway, Mstislav Rostropovich sau Sviatoslav Richter, Paul Badura-Skoda, Heinz Holliger sau Ugo Orlandi.

Una dintre cele mai bune interpretări ale acestor lucrări

Albumul pe care vă invit să îl ascultați în două episoade CD Review, este dedicat compozitorului italian Ottorino Respighi, inclus în colecția Inspiration de Casa Erato. Programul este alcătuit din Suitele a 1-a și a 3-a de Arii antice si Dansuri, Suita Păsările și Tripticul Botticellian.

Tonurile nostalgice ale lui Respighi sunt minunat înțelese și redate de I Solisti Veneti, acest ansamblu căruia universul muzicii vechi îi este atât de familiar. Pasiune pentru arta Renașterii și a Barocului trecută prin filtrul înțelegerii sale; iată ce a dorit Respighi să înțelegem din această muzică a sa. El a trecut peste bariera secolelor împrospătând limbajul acelor vremuri, adăugând un plus de culoare. Iar interpretarea ansamblului I Solisti Veneti și a dirijorului său, Claudio Scimone, este plină de înțelesul dorințelor artistice ale lui Respighi. Este o muzică ce emană bucuria și seninătatea celui care iubește arhitectura formelor și armoniilor preclasice. Este un album plăcut, o audiție relaxantă. Muzica lui Respighi, respectul și înțelegerea sa în privința Renașterii și Barocului, a arte în general din aceste vremuri, se întâlnesc cu reflexul și măiestria comunicării acestei muzici cu care interpreții sunt atât de obișnuiți. I Solisti Veneti și Claudio Scimone au realizat, prin acest album, una dintre cele mai bune interpretări a acestor lucrări din creația lui Ottorino Respighi.

Iată deci argumentele pentru care vă invit să ascultați la CD Review (12,15) pe 10 și 11 octombrie, acest album în premieră.

Gabriel Marica


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu