Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Albumul de debut al sopranei sud-africane Pretty Yende pe 20 septembrie la CD Review

Scor : 4.00 ( 3 voturi)

Cine este Pretty Yende?

Născută într-un sat din Africa de Sud, Yende a auzit pentru prima dată muzică de operă la vârsta de 16 ani din întâmplare. Călătorea cu avionul, împreună cu părinții săi când, din difuzoarele aeronavei comerciale, a început să răsune Duetul Flori din operă Lakmé de Leo Delibes. Aceasta a fost momentul care a schimbat destinul adolescentei provenită dintr-un trib african, pentru că atunci Pretty Yende a decis să devină o cântăreață de operă. Cu calitățile sale native incontestabile, ea a reușit să parcurgă cu repeziciune drumul de la dorință la realizare.
Pretty Yende a fost primul artist din istoria Concursului Internațional Belvedere care, la ediția din anul 2009, a câștigat premiul întâi la fiecare categorie. De asemenea, la competiția patronată de tenorul Plácido Domingo, Operalia, a câștigat premiul întâi la fiecare categorie în anul 2011. Pretty Yende a debutat la Scala din Milano în anul 2010, acceptată fiind în prestigiosul program dedicat de acest legendar teatru liric, tinerilor artiști.
Dar, descoperirea ei internațională a venit în anul 2013, pe scena de la Metropolitan Opera, când Pretty Yende o înlocuiește pe soprana Nino Machaidze în spectacolele cu opera lui Rossini, Contele Ory, cântând mai bine de o lună de zile alături de tenorul Juan Diego Flórez, cu o uimitoare constanță și putere de convingere, răsplătite cu aplauze din partea publicului și laudele criticilor.

Cu un ton de diamant și un zâmbet  dezarmant, tânăra soprană din Africa de Sud pare să cucerească orice scenă 


">

Acestea sunt cuvintele cu care o laudă publicația The Telegraph pe soprana Pretty Yende, cea care pare să fie menită să ducă mai departe tradiția unor renumiți cântăreți sud-africani, cum ar fi Miriam Makeba sau Joseph Shabalala. În acest demers, ei i se alătură, tot pe scena de concert și de operă, soprana Pumeza Matshikiza

Cele 7 momente ale albumului au fost alese cu precădere din aria bel canto-ului sub semnătura creatorilor italieni Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti sau Vincenzo Bellini, alături de francezii Leo Delibes și Charles Gounod. În această "călătorie muzicală" Pretty Yende marchează cele mai importante etape ale carierei ei de până acum, triumfuri în competiții vocale sau debuturi importante. Totul pare minunat, poate cu o singură rezervă: o abordare ușor generică a tuturor acestor momente care trădează o lipsă de profunzime în interpretare, dincolo de lăudabila stăpânire a tehnicii vocale. Pretty Yende are potențial, poate să crească, să se maturizeze. Este o voce care promite, iar acest album trebuie luat în considerare așa cum, dealtfel, este anunțat: un album de debut. 

Vă invit să o ascultați pe Pretty Yende, marti 20 septembrie la CD Review, de la ora 12,15, cu câteva înregistrări ce se vor difuza in premieră la Radio România Muzical.


Gabriel Marica


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu