Discul de muzică clasică al anului 2015

Violoncelista Alisa Weilerstein și pianistul Inon Barnatan - lucrări de Chopin și Rahmaninov: Music box, 23 noiembrie 2015

5 4 3 2 1

Scor : 4.00 ( 9 voturi)

Un nou disc semnat de violoncelista americană Alisa Weilerstein - noua stea a violoncelisticii mondiale, o interpretă care a polarizat atenția criticii și a publicului, care în 2014 a lansat alte două noi albume, unul cuprinzând lucrări de Dvorak, printre care și celebrul concert, iar altul cu piese solo, marea lor majoritate de compozitori contemporani.

În 2 octombrie 2015, Alisa Weilerstein a lansat la casa Decca acest album de recital, înregistrat în compania pianistului Inon Barnatan, deținător al titlului de Artist-in-Association al Filarmonicii din New York, o confirmare a valorii sale excepționale. Un recital ce are ca piese de rezistență două sonate: op.19 de Serghei Rahmaninov și op.65 de Frederic Chopin, alături de câteva miniaturi dintre cele mai cunoscute din literatura dedicată sau adaptată pentru violoncel și pian - un album inclus și în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

"Ne răspundem unul altuia în mod instinctual, fără să trebuiască să vorbim unul cu altul", spune Alisa Weilerstein. "Este greu să găsești un partener de recital așa cum este ea" mărturisește și Inon Barnatan. "Mă simt foarte fericit".

Cred că această comunicare empatică este primul lucru care te surprinde când asculți acest disc. O comunicare perfectă între doi muzicieni de top, aflați în vârful carierei lor, așa a remarcat și critica americană. Și un discurs în care fiecare notă este exact la locul ei, un discurs cald și foarte expresiv, fără a cădea într-o extremă sau alta. Chiar am apreciat că Weilerstein, care este văzută drept o muziciană pasională și vibrantă, nu îngroașă tușele în aceste lucrări romantice - o capcană în care cad mulți.

Așadar, un disc care într-adevăr merită un premiu important al industriei discografice, de ascultat în premieră românească luni, 23 noiembrie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 29 noiembrie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu