Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Pianistul Grigory Sokolov în recitalul de la Salzburg 2008 - 19 și 26 ianuarie

5 4 3 2 1

Scor : 4.23 ( 26 voturi)

Un adevărat eveniment – pentru că ascultăm un album care se lansează la nivel internațional în ziua audiției la Radio România Muzical. Este vorba despre un album semnat de pianistul rus Grigory Sokolov, care nu a mai fost de acord să înregistreze un disc de aproape 23 ani.

Albumul cuprinde recitalul pe care Grigory Sokolov l-a susținut în cadrul festivalului de la Salzburg în anul 2008 și este inclus și în cadrul campaniei Radio România Muzical „Votează discul de muzică clasică al anului 2015”. Albumul cuprinde două sonate de Mozart – nr.2 și 12, cele 24 preludii de Chopin, alături de miniaturi semnate de Chopin, Skriabin, Bach.

Nu vorbim despre oricare pianist al zilelor noastre, ci despre cel considerat de mulți drept „cel mai mare pianist în viață”.

Nici eu nu ascultasem înregistrări semnate de Sokolov înainte de acest disc și nici nu am avut șansa de a-l asculta într-un recital live. Așa că am avut, într-adevăr o revelație pe care sper să o împărtășesc, fără alte comentarii, și cu dvs.

Grigory Sokolov este cu certitudine un altfel de pianist, și așa cum remarca un cronicar de la Salzburger Nachriten, „arta lui este în continuă expansiune către o dimensiune intergalactică – cu mult timp în urmă, el a devenit un univers în sine”.

Sokolov, care anul acesta va împlini 65 ani, este cunoscut mai ales pentru ceea ce nu face: adică nu cântă împreună cu orchestra, nici pe piane mai vechi de 5 ani; nu înregistrează și nu dă interviuri. Precedentul lui disc a apărut în 1992 – de atunci, au fost doar recitaluri, și acelea nu prea dese.

Rafinament , detaliu , perfecțiune – o definiție în 3 cuvinte a artei pianistice a lui Grigory Sokolov.

Albumul poate fi ascultat la Radio România Muzical pe parcursul a două săptămâni: în 19 și 26 ianuarie, de la ora 19.00 (ediții reluate în 25 ianuarie și 1 februarie de la ora 13.05).

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu