Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Paolo Bordogna: 'Tutto buffo' - Portret nonconformist, 29 noiembrie 2015

5 4 3 2 1

Scor : 2.33 ( 3 voturi)

Este un nume prezent constant pe afișele marilor teatre italiene de operă, iar în ultimii ani a devenit la fel de iubit și la Sydney, Washington, Madrid, Hamburg sau Viena. Și aceasta datorită, în special, calității, flexibilității și întinderii vocii sale, dar și excepționalului talent actoricesc, ce îi permite să realizeze un număr important de personaje de caracter. Numele său este Paolo Bordogna și îl ascultați pentru întâia dată la Radio România Muzical, în selecțiuni de pe primul său album apărut la casa Decca, în care propune un repertoriu ce-i este caracteristic și care este prezent, destul de rar, pe albume discografice solistice. "Tutto buffo" este titlul acestui CD care reunește câteva dintre cele mai frumoase arii din opera italiană dedicate vocii de bas-bariton.


Don Pasquale și Gianni Schicchi sunt două dintre personajele comice ale repertoriului italian de operă, ale căror portretizări solicită din partea interpretului atât o voce versatilă, capabilă de a folosi diferite culori timbrale pentru a crea efectul comic, cât și calități actoricești de excepție, care îi permit să transmită mesajul și caracterul personajului dincolo de imaginea vizuală. Și pe care Paolo Bordogna le posedă din plin, căci consider că acest album este unul dintre cele mai interesante apărute în acest an, aducând în prim plan un nume de care sunt sigură că vom mai auzi.

Despre Paolo Bordogna - un nume intrat în atenția marelui public odată cu acest album - trebuie să știți că are 43 de ani și este un produs autentic al școlii italiene, studiind, între alții, cu Katia Ricciarelli și Alberto Zedda. În anul 2000 a câștigat concursul Caruso, 6 ani mai târziu a fost distins cu premiul Ettore Bastianini și este considerat unul dintre cei mai importanți creatori ai rolurilor de bas buf din generația sa.

Este un obișnuit al Festivalului Rossini de la Pesaro, dar și al scenelor de la Scala din Milano, Maggio Musicale Fiorentino, Napoli, Roma, Parma sau Bologna, dar și la Madrid, Barcelona, Munchen, Washington, Paris, Sydney sau Seul. Iar în stagiunea trecută a debutat la Opera de Stat din Viena dând viață lui Leporello din opera mozartiană Don Giovanni.

Liliana Staicu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu