Discul de muzică clasică al anului 2015

Pianista Elizabeth Joy Roe interpretează Britten și Barber - Music box, 9 martie 2015

5 4 3 2 1

Scor : 2.67 ( 3 voturi)

Vă invit să ascultăm împreună un disc apărut la casa Decca în 2 martie 2015. Albumul este semnat de pianista americană Elizabeth Joy Roe și cuprinde concerte de Benjamin Britten și Samuel Barber, înregistrate în compania Orchestrei Simfonice din Londra, dirijor Emil Tabakov. Albumul a fost inclus și în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

Cred că pentru mulți dintre noi, numele lui Elizabeth Joy Roe era necunoscut cu totul. Poate mai puțin pentru cei care urmăresc fenomenul interpretativ contemporan de peste ocean: Elizabeth Joy Roe este o apreciată pianistă născută la Chicago, recunoscută mai ales pentru promovarea repertoriului modern și contemporan. Iar discul lansat în 2 martie 2015 vorbește despre aceeași muzică a secolului XX, prin două creații semnate de doi dintre marii compozitori care au animat acest frământat veac: britanicul Benjamin Britten și americanul Samuel Barber.

Benjamin Britten a scris unicul său concert pentru pian în anul 1938, însă a rescris partea a III-a în anul 1945. Este o muzică plină de virtuozitate și inspirație, redescoperită în ultimii ani. Nu mă îndoiesc că interpretarea plină de căldură a pianistei Elizabeth Joy Roe va contribui la creșterea notorietății acestui concert, structurat în patru părți: Toccata, Vals, Impromptu și Marș.

O nouă pianistă youtube

Într-un anume fel, cariera lui Elizabeth Roy Joe se aseamănă cu cea a pianistei americane de origine ucraineană Valentina Lisitsa, pentru că și Elizabeth Joy Roe datorează mult mediului online, în ceea ce privește recunoașterea și notorietatea profesională. Videoclipurile postate de duoul Anderson&Roe au atins peste 1 milion de vizualizări pe youtube. Dincolo însă de mediul online, și alegerea lui Elizabeth Joy Roe de a interpreta mai ales muzică modernă și contemporană a cântărit mult și i-a deschis ușa pentru colaborări cu maeștri deveniți legendă, așa cum este Pierre Boulez. Presa americană o definește pe Elizabeth Joy Roe drept o interpretă strălucită și inteligentă, plină de inspirație, ceea ce desigur este adevărat și transpare foarte clar din interpretările pianistei.

Pe discul lansat în 2 martie 2015, Elizabeth Joy Roe interpretează și foarte puțin cunoscutul concert pentru pian și orchestră de Samuel Barber, compozitorul văzut drept unul dintre vârfurile componisticii americane din secolul XX, un concert ce a avut premiera în anul 1962.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu