Discul de muzică clasică al anului 2015

Mohammed Fairouz: În lumea poeziei - Arpeggio, 27 februarie

5 4 3 2 1

Scor : 1.50 ( 2 voturi)

Compozitorul american s-a format la Conservatorul din New England și la Institutul Curtis din Philadelphia. Profesori i-au fost iluștrii Günther Schuller, Gyorgy Ligeti și Halim El-Dabh, un specialist în muzica electronică. Acum are 30 de ani, locuiește la New York și este unul dintre cei mai solicitați creatori ai generației sale - "o nouă voce importantă", scrie New York Times. I s-au comandat lucrări din partea unor ansambluri de prestigiu, sau compune cu o dedicație anume. Deja în catalogul creației lui Mohammed Fairouz regăsim patru simfonii, concerte, o cantată, două opere, pagini camerale și nenumărate cicluri de lieduri. Se simte în mod special acest accent pus pe muzica însoțită de text. De-altfel Mohammed Fairouz, cu virtuți precoce, compunea primul său ciclu de lieduri pe versurile lui Oscar Wilde, la vârsta de 7 ani.

Vă prezentăm un foarte recent album Mohammed Fairouz, lansat de casa de discuri Deutsche Grammophon - Follow, poet, un material structurat potrivit unei idei distincte - legătura strânsă dintre cuvânt și muzică. Iar Mohammed Fairouz excelează la acest capitol. Pentru el, "poezia este cea care ne poate dărui mijloacele de a depăși prezentul confuz și poate atinge acel ceva în afara timpului, etern. Într-o epocă în care căutarea unui sens niciodată nu a fost mai critică, mi se pare că întoarcerea la limbă, la o formă de respect în modul în care ne tratăm unii pe alții prin intermediul limbii, este primul pas în rezolvarea problemelor comunicării umane."

Cum este gândit acest album? Începe cu un fragment dintr-un discurs mai puțin cunoscut al președintelui John Fitzgerald Kennedy în care regăsim aceeași idee: "Când puterea îl conduce pe om către aroganță, poezia îi reamintește care îi sunt limitele. Când puterea restrânge aria preocupărilor omului, poezia îi reamintește de bogăția și diversitatea existenței sale. Când puterea corupe, poezia purifică."

Discurs urmat de Audenesque, un ciclu de lieduri cu orchestră pe versurile poetului englez W.H. Auden și ale poetului irlandez Seamus Heaney, câștigator al premiului Nobel - poezie pură înglobată fluxului muzical, construit cu ecouri din Mahler, Kurt Weill, Hanns Eisler, potrivit specialiștilor. Muzica are o notă elegiacă, aduce imagini clare, cu o anvergură când miniaturală, când de o generozitate debordantă. Deloc întâmplător revista Grammophone vorbește despre "un Schubert al noului mileniu" în ceea ce-l privește pe Mohammed Fairuz.

În sumarul albumului urmează poetul irlandez Paul Muldoon, câștigător al premiului Pulitzer, care recită din versurile ciclului Audenesque, din nou un fragment din discursul lui J.F. Kennedy și o Suită de balet în cinci scene - Sadat. Lucrarea este dedicată memoriei președintelui egiptean Anwar Al Sadat, și urmărește câteva momente esențiale din biografia sa. Cu reflexe tonale, dar și modale de inspirație orientală, cu accente minimaliste și note tradiționale, muzica se desfășoară cinematografic. Amprenta luxuriantă trădează talentul uriaș al acestui compozitor de ultimă generație.

Firul acțiunii ne aduce din nou vocea poetului Paul Muldoon, recitând versuri în memoria lui W.B. Yeats. Cu alte cuvinte, acest album lansat în 26 ianuarie 2015 la Deutsche Grammophon ne oferă în alternanță, poezie și muzică, de fapt "propune o experiență mai profundă în sfera receptării artei, a gestului de a asculta și de a obține un răspuns emoțional, întrucât acesta este scopul artei - de a fi inspirat, de a ne mișca profund", declară Elisabeth Sobol, președinta Universal Music Classics care a creat această nouă serie Return to language sub sigla Deutsche Grammophon.

Dacă această experiență v-a atras atenția, puteți include printre preferințele dumneavoastră albumul Follow, poet semnat Mohammed Fairouz și puteți să vă exprimați opinia în cadrul campaniei "Votează discul anului 2015" la Radio România Muzical. Mohammed Fairouz este cel mai tânăr compozitor contemporan promovat de casa de discuri Deutsche Grammophon, în noua serie, Return to language.

(În emisiunea Arpeggio - CD Review din 27 februarie, ora 10,00)


Marina Nedelcu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu