Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart în Festivalul RadiRo

Publicat: miercuri, 17 Septembrie 2014 , ora 12.33

Evenimentul muzical al toamnei, festivalul RadiRo, va continua joi, 25 septembrie 2014, cu cel de-al doilea concert susținut de Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart. Aceasta va fi condusă de Stéphane Denève, dirijor principal al ansamblului, care, din această stagiune, este și dirijor principal invitat al Orchestrei simfonice din Philadelphia.

Câștigător al Concursului Regina Elisabeta în1997, violonistul Nikolaj Znaider va evolua în "Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Bela Bartók.

Nikolaj Znaider: "Este o lucrare interesantă, aș spune una dintre capodoperele literaturii violonistice ale secolului XX. În ea, Bartók reușește să realizeze o simbioză perfectă între tehnica clasică, să spunem, de compoziție și elemente folclorice. Aceste două paliere aproape nu se pot distinge, ceea ce face ca lucrarea să fie foarte specială. O poți asculta pe mai multe niveluri și asta mi se pare cea mai mare și cea mai interesantă provocare - un opus care se desfășoară astfel vorbește simultan mai multor categorii de oameni. Bartók reușește să realizeze acest aspect aproape ca nimeni altul."

Programul din 25 septembrie va fi completat de Simfonia a IV-a de Johannes Brahms. Concertul va fi transmis în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural, de la ora 19,0, și va fi preluat în rețeaua Uniunii Europene de Radio.