Actualitatea internațională Înapoi

VIDEO. Oxford Lieder Festival - Orizonturi clasice, 29 octombrie 2014

Publicat: miercuri, 29 Octombrie 2014 , ora 16.41

Un proiect pus în practică pentru prima oară în 2002, într-unul dintre cele mai importante centre universitare ale Marii Britanii, ale Europei de fapt. Cu doar câteva concerte la început manifestarea a crescut, ajungând să polarizeze interesul unui public din ce în ce mai larg pe durata a 2 săptămâni, în fiecare lună octombrie, prin cele aproximativ 30 de recitaluri și concerte, multe găzduite de Holywell Music Room a Universității de Muzică din Oxford - o ambianță intimă, cu o sonoritate excelentă pentru muzica de cameră, o sală inaugurată în .....1748 !

Octombrie 2014 - Integrala Liedurilor lui Franz Schubert

Ediția acestui an este una cu totul specială, căci - după cum explica Sholto Kynoch, directorul festivalului - este cea mai amplă manifestare consacrată acestui gen nu numai în Marea Britanie ci, probabil, în întreaga Europă: Integrala tuturor LIEDURILOR de Franz Schubert pe parcursul a 3 săptămâni, o idee care a fost materializată după 6 - 7 ani de la prima sa rostire ! Artiști de maare prestigiu din acest domeniu al artei vocale, al celei camerale participă la acest autentic "marathon" al liedului schubertian dar și interpreți în curs de afirmare (unii încă studenți) sunt implicați în derularea acestei manifestări prin "platforma" special dedicată vocilor tinere.Un gest de cunoaștere la nivel enciclopedic a creației acelui autor despre care pianistul Julius Drake spunea că "este echivalentul lui Shakespeare în acest domeniu componistic muzical".

Proiectul Schubert al Festivalului Oxford Lieder s-a concretizat și într-o formă discografică: un CD ce cuprinde 18 miniaturi vocale alese ca ilustrative pentru fiecare an în care autorul vienez a scris lieduri: din 1811- când avea 13 - 14 ani și până în 1828 - când săa stins din viață.

A aduce "Viena lui Schubert" la Oxford

Dar nu numai miniaturile vocale ale creatorului vienez reprezintă atracția întregii manifestări ci și intenția organizatorilor de a aduce în miezul Angliei "Viena lui Schubert". Pagini corale scrise de Schubert pentru petrecerile unor grupuri studențești sunt anunțate în atmosfera unor pub-uri și restaurante care și-au propus chiar menu-uri cu specific vienez. Muzica religioasă a lui Schubert apare în programul manifestărilor găzduite în câteva biserici, pagini muzicale inspirate de flori vor răsuna în recitaluri "live"dar și în "decorul sonor" al Grădinii botanice a Universității, unele biblioteci oferă șansa de a vedea manuscrise ale autorului ... Așadar, orașul Oxford se dorește...o evocare plenară a muzicianului vienez și a orașului de care nu s-a îndepărtat prea tare niciodată.

Anca Ioana Andriescu