Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Miercuri, 8 iulie și joi, 9 iulie au loc ultimele concerte din seria Concertelor Roz

Publicat: vineri, 3 Iulie 2020 , ora 0.00

Următoarele două concerte din seria 'Concertelor Roz' organizate de Postul Radio România Muzical și Orchestrele Radio România, vor avea loc miercuri, 8 iulie, și joi, 9 iulie 2020. Violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Andrei Gologan, care-l înlocuiește în ultimul moment pe Josu de Solaun, vor susține ultimul recital cu program Beethoven. Din creația compozitorului german cei doi soliști vor interpreta Sonatele nr. 3 op. 12 în Mi bemol major și nr. 4 op. 23 în la minor. Andrei Gologan a absolvit studiile Universității Mozarteum din Salzburg. A susținut numeroase recitaluri și a colaborat cu personalități importante ale lumii muzicale precum: pianistul Ferenc Rados, pianistul Sergey Babayan, violonista Pamela Frank și pianistul Sir Andras Schiff. Andrei Gologan este, de asemenea, și laureat al Concursului de pian "Vladimir Horowitz", din Kiev și "European Lions Club Piano Competition", din Istanbul.

Joi, 9 iulie, vor încheia seria jazz trio-ul format din pianistul Sorin Zlat, contrabasistul Alexandru Marin și toboșarul Iulian Nicolau. Concertul va cuprinde o selecție dintre cele mai reprezentative lucrări compuse de leaderul grupului - pianistul Sorin Zlat: The Land of Dreams, Wake Up, Invoulution, Rimbaud & Verlaine, Little Maximus si multe altele.

Ambele concerte se vor desfășura fără public, ele putând fi ascultate în transmisiune directă de la ora 19.00 la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Mai multe detalii despre Andrei Gologan:

Recunoscut pentru o substanță intelectuală și spirituală intensă, pianistul Andrei Gologan a dobândit sprijinul și îndrumarea unor muzicieni renumiți, precum Sir András Schiff sau Richard Goode. Andrei a fost caracterizat ca "un poet al pianului" (Süddeutsche Zeitung) cu "o varietate bogată de sonorități" și "brilianță tehnică" (General-Anzeiger Bonn). La invitația personală a pianistului Sir András Schiff, Andrei a făcut parte din proiectul Building Bridges, o inițiativă a maestrului Schiff de a descoperi și a susține noua generație de tineri pianiști. Acest proiect a inclus recitaluri în săli prestigioase precum Konzerthaus Berlin, Antwerp deSingel sau Beethovenhaus Bonn.

În ultimii ani, Andrei a concertat în săli importante precum Herkulessaal - München, Stiftung Mozarteum - Salzburg sau St. Martin in the Fields - Londra. Pasionat de muzica de cameră, Andrei a fost invitat la festivalurile de muzică de camera din Kronberg, Kryzyowa sau Vilagarcia de Arousa, colaborând astfel cu muzicieni precum Gidon Kremer, Christian Tetzlaff, Hans Gansch sau Jennifer Stumm. Experiment și ca solist, Andrei a colaborat cu orchestre precum Camerata Salzburg, Orchestra Filarmonică din Kiev sau Orchestra de Camera Sándor Végh. În ianuarie 2019, Andrei a fost invitat să participe la un workshop susținut de către Sir András Schiff în cadrul festivalului Mozartwoche din Salzburg, interpretând Concertul Nr. 9, KV. 271 de W. A. Mozart împreună cu orchestra Camerata Salzburg. Concertul a fost transmis în direct pe platforma virtuală Fidelio. Andrei este câștigător al concursurilor Vladimir Horowitz, Kiev si Lions Club European Music Competition, Istanbul și este bursier atât al festivalurilor din Verbier, Liechtenstein și Oxford, cât și al Academiei de muzică IMS Prussia Cove.

De-a lungul anilor, Andrei a avut șansa să lucreze cu muzicieni precum Gidon Kremer, Gabor Takács-Nagy, Ferenc Rados, Pamela Frank, Hung-Kuan Chen sau Thomas Adès și este îndrumat de pianiștii Sir András Schiff, Richard Goode și Claudio Martinez-Mehner. Născut în Piatra Neamț, pianistul Andrei Gologan a început studiul pianului la vârsta de 5 ani. După mai puțin de jumătate de an, preșcolarul Andrei câstigă deja primul lui premiu, interpretând lucrări semnate de Czerny, Schumann și Beethoven. Recent, Andrei și-a încheiat studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg, la clasa lui Pavel Gililov. De-a lungul studiilor, Andrei a fost sponsorizat cu generozitate atât de PE-Förderung für Studierende der Musik, cât și de Lions Club, Austria.

Maria Isabela Nica