Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

S-a stins din viață dirijorul și compozitorul Cornel Trăilescu

Publicat: marți, 8 Ianuarie 2019 , ora 19.43

A încetat din viață Cornel Trăilescu (n. 11.08.1926 Timișoara - d. 8.01.2019 Bucuresti), personalitate marcanta a muzicii romanesti - dirijor si compozitor care si-a dedicat mai mult de o jumatate de veac, din cei peste 90 de ani de viata, Operei Nationale Bucuresti.

Muzician cu îndelungată și prestigioasă carieră internațională de dirijor, Cornel Trăilescu a abordat cu succes și compoziția - de la muzica de cameră și simfonică până la creația de scenă - reușind să se impună în domeniul operei și baletului, unde a confirmat că deține virtuți excepționale. Apreciat și peste hotare pentru spumoasa operă pentru copii Motanul încălțat, piesă-etalon a muzicii românești în genul atât de pretențios al creației pentru cei mici, Cornel Trăilescu a dovedit că dispune de un meșteșug remarcabil al muzicii de scenă, stăpânind cu virtuozitate întregul cumul de ca­lități: inspirație melodică în discursul sonor, perfectă cunoaștere a resurselor vocii umane, excelentă paletă orchestrală. Iar dacă ne gândim și la operetă (Fântâna Blanduziei) sau balet, mai putem adăuga un excepțional simț ritmic, o doză apreciabilă de umor rafinat și o fantezie spumoasă în tablourile de colorit local (aici intervin apelurile la folclorul românesc și universal). In esență, Cornel Trăilescu rămâne un clasic al formelor mari și al paletei armonice, evitând avangarda până și în muzica de balet (Primăvara, Dom­nișoara Nastasia), atât de permisivă în noutățile de limbaj sonor. Tradiționalismul evident al lucrărilor scenice i-au asigurat compozitorului o accesibilitate imediată în perimetrul teatrelor românești, obligându-ne adeseori să regretăm că bagheta i-a răpit prea mult din timpul necesar creației. Totuși, cariera îndelungată și spectaculoasă ca șef de orchestră l-a plasat pe Cornel Trăilescu în primele rânduri ale maeștrilor teatrului liric românesc, oferindu-i astfel șansa de a pătrunde mai ușor în tainele creației de scenă, unde a dat naștere cel puțin unei partituri de referință a repertoriului autohton (Motanul încălțat).

Studiile muzicale le-a început la Conservatorul Municipal și Inst. de Artă din Timișoara (1945-1949) cu Mircea Hoinic (teorie-solfegiu), Sabin Drăgoi (armonie, contrapunct), Vasile Ijac (armonie), Liviu Rusu (istoria muzicii), Nicolae Ursu (folclor), continuându-le la Conservatorul din București (1949-1950) cu Ion Dumitrescu (armonie), Mihail Andricu (fugă, compoziție), Theodor Rogalski (orchestrație), Tiberiu Alexandru (folclor), George Georgescu și Constantin Silvestri (dirijat orchestră).

In decursul vietii, Cornel Trăilescu a desfasurat o activitate prolifica, fiind corepetitor la Opera Română din Timișoara (1946-1949), Maestru de cor la Teatrul de Stat de Operetă din București (1951-1955), Dirijor de cor (1952-1955), dirijor (din 1955) și Director general (1992-1993) la Opera Română București.

A dirijat concerte simfonice și spectacole de operă la Timișoara, Cluj, Constanța, Brașov, Iași ș.a. A întreprins turnee artistice în Italia, URSS, Polonia, Franța, Germania, Bulgaria, Finlanda, Spania etc. A fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural cls. IV, cls. III și Meritul Cultural în grad de cavaler (2004).

Mâine, 9 ianuarie 2019, în intervalul orar 12.00 -14.00 trupul neînsuflețit al Maestrului va fi depus în foaierul Operei Naționale București pentru toți cei care vor să îi aducă un ultim omagiu.