Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Opera 9 la Muzeul Național George Enescu

Publicat: marți, 9 Mai 2017 , ora 16.07

Un cântec de leagăn, o ședință de psihoterapie, o molimă tehnologică, o aplicație pe telefon cu ajutorul căreia îți afli Destinul sau orbul care vede Adevărul sunt doar câteva dintre momentele propuse de spectacolul intitulat OPERA 9, prezentat în premieră astăzi 9 mai 2017, în Aula Palatului Cantacuzino. 9 compozitori din tânăra generație vor prezenta 9 momente extrase din mitul lui Oedip, recontextualizate și interpretate printr-o optică contemporană.

OPERA 9 este un eveniment special organizat de Muzeul Național "George Enescu", sub coordonarea compozitoarei Adina Sibianu, care a demarat în 2015 o inițiativă de a stimula creația contemporană, aducând în același timp publicul mai aproape de creatorii și de tendințele zilelor noastre. Este vorba despre Proiectul N-ESCU, care propune tinerilor compozitori să realizeze variațiuni contemporane pe teme de Enescu sau pe motive extrase din creația marelui compozitor, acesta fiind filonul care leagă și scenele din OPERA 9 (al cărei subiect este un omagiu adus capodoperei enesciene "Oedipe"). Libretul este realizat de scriitoarea Rucsandra Pop.

În fața publicului vor evolua Antonela Bârnat, Iustinian Zetea și ansamblul SonoMania sub bagheta lui Vlad Agachi. Cei 9 compozitori implicați în proiect sunt Adna Sibianu, Gabriel Mălăncioiu, Sebastian Dumitrescu, Cristian Bence-Muk, Megumi Okuda, Diana Simon, Alexandru Sima, Diana Rotaru și Sabina Ulubeanu. Spectacolul începe la ora 19.00.