Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' din Capitală se reînființează, prin reorganizarea Operei Naționale București

Publicat: miercuri, 9 Noiembrie 2016 , ora 16.37

Guvernul a stabilit astăzi, printr-o Hotărâre, reînființarea Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian" din București, precum și unele măsuri privind reorganizarea Operei Naționale București, pentru funcționarea coerentă și optimă a celor două instituții, precum și pentru asigurarea îndeplinirii atribuțiilor specifice domeniilor operetă și musical, pe de o parte, și operă și balet, pe de altă parte.

"Principalul avantaj al funcționării separate a celor două instituții este dat de posibilitatea gestionării oportune și eficiente a activității artistice și a resurselor implicate. Un alt aspect pozitiv îl reprezintă posibilitatea abordării unor viziuni manageriale specifice fiecărui domeniu. De asemenea, separarea managerială a domeniului operei și baletului, pe de o parte, de cel al operetei și al musicalului, de cealaltă parte, va aduce o serie de avantaje din punct de vedere economic. Comasarea acestor activități a generat, pe lângă disfuncționalități în organizarea spectacolelor și creșteri ale cheltuielilor legate de aparatul administrativ - organizatoric. Din punct de vedere artistic, un alt beneficiu este legat de dezvoltarea resursei umane artistice, care, prin această separare instituțională, va avea ocazia să își dezvolte repertoriul și să își diversifice activitatea, fiind astfel garantată excelența și performanța artistică."- se precizează într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Culturii.

Astfel, actul normativ prevede reorganizarea, prin divizare parțială, a Operei Naționale București, instituție publică subordonată Ministerului Culturii, în scopul separării activităților culturale de operetă și musical, de restul activităților de operă, balet și muzică contemporană, precum și în scopul transferului corespunzător al patrimoniului aferent activităților ce se divizează.

Teatrul Național de Operetă și Musical "Ion Dacian" se înființează și funcționează ca instituție publică distinctă, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Culturii, care își desfășoară activitatea în conformitate cu legislația română în vigoare.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărâri de Guvern de astăzi, se aprobă prin ordin al Ministrului Culturii numărul de posturi, Regulamentul de organizare și funcționare și structura organizatorică pentru Operă, respectiv pentru Operetă.

De asemenea, până la organizarea concursului pentru ocuparea funcției de manager al Teatrului de Operetă, Ministrul Culturii va desemna prin ordin o conducere interimară.