Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Ne-a părăsit basul Pompeiu Hărășteanu...

Publicat: joi, 6 Octombrie 2016 , ora 0.00
De ieri, 5 octombrie 2016, nu mai este printre noi basul Pompeiu Hărășeanu, stins din viață după 81 de ani de viață și o carieră artistică exemplară, în urma căreia rămâne basul cel mai longeviv din istoria scenei lirice românești.
Născut în 14 septembrie 1935, absolvent al actualei Universități Naționale de Muzică din București, artistul a debutat în 1968 pe scena Operei din Bonn și, doi ani mai târziu, pe cea a Operei Naționale București. De-a lungul timpului a evoluat în peste 8.000 de spectacole de operă și în numeroase recitaluri vocal-instrumentale.
Vocea inconfundabilă a regretatului muzician era definită de criticul Alfred Hoffman ca fiind "un tunet catifelat". A dat viață unor personaje dintr-un spectru stilistic ce se întinde de la Mozart la Bela Bartok, cu un accent pregnant pe repertoriul verdian. Printre marile sale reușite s-a numărat și evoluția în "Oedipe" de George Enescu.
Fost director al Operei Naționale București, Pompeiu Hărășteanu a fost și un profesor iubit și respectat. Dumnezeu să-l odihnească în pace!