Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Concurenții români și moldoveni din Concursul Internațional 'George Enescu'

Publicat: miercuri, 31 August 2016 , ora 18.02

La Radio România Muzical vorbim și astăzi, 31 august 2016, despre muzicienii români și moldoveni care vor concura în cadrul Concursului Internațional "George Enescu". Cei doi care ne-au împărtășit impresiilor lor despre competiția care va începe sâmbătă, 3 septembrie, sunt violoniștii Andrei Stanciu și Dan-Iulian Druțac.

Primul dintre ei a studiat la Academia Internațională "Yehudi Menuhin" din Elveția, acolo unde i-a avut profesori pe Maxim Vengerov, Liviu Prunaru și Oleg Kaskiv și este câștigătorul Premiului I la Concursul "Grand Prize Virtuoso" din Londra.


În C.V.-ul lui Andrei Stanciu găsim și o serie de cursuri de măiestrie cu profesorii Gyorgy Pauk, Gyula Stuller, Bogdan Zvorișteanu și Ștefan Gheorghiu. Violonistul ne-a vorbit despre participarea la Concursul Internațional "George Enescu":

Sunt onorat să fac parte din grupul violoniștilor români, care au trecut de etapa preliminatorie a concursului. Acesta este unul dintre cele mai prestigioase competiții de muzică clasică din întreaga lume. Este un eveniment special, la care, în mai puțin de zece zile avem șansa de a reprezenta pe scenă, lucrări din repertoriul baroc, clasic, romantic și chiar și de secol XX împreună cu lucrările lui Enescu. Pregătirea acestui concurs, pentru mine a fost una palpitantă, care a trecut prin mai multe etape, datorită faptului că în decursul acestui an am avut multe alte proiecte cu repertoriul diferit, pe care nu le puteam refuza. Sper să reușesc să transmit muzica direct în inimile oamenilor, încercând să le ofer o paletă largă de emoții, gânduri și sentimente. Acestea sunt așteptările mele la acest concurs.


Și violonistul Dan-Iulian Druțac va concura la ediția de anul acesta. Actualmente student la Guildhall School of Music din Londra (la clasa Prof. David Takeno), muzicianul din Republica Moldova a beneficiat de o bursă de studii oferită de Whitgift International Music Competition (2013). Violonistul în vârstă de 20 de ani a susținut concerte în Moldova, România, Ucraina, Germania, Italia. De asemenea este laureat a numeroase competiții din Moldova, România, Ucraina, Bielorusia, Bulgaria, Cehia, Armenia și Marea Britanie Regatul Unit.


Dan-Iulian Druțac
cântă pe o vioară Stradivarius din anul 1696. Despre Concursul Internațional "George Enescu", el a declarat:

Este o onoare imensă și mă simt un norocos ca și ceilalți care sunt selectați. Cred că este un concurs care progresează cu o viteză imensă. Pregătirea morală de mult am început-o, cred că din decembrie, când am decis să iau parte la acest concurs. Am încercat să aleg un program din care am cântat ceva, ceea ce mă simt mai comod.