Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Mesajul vice-premierului Vasile Dîncu dupa întâlnirea cu artistii ONB

Publicat: miercuri, 27 Aprilie 2016 , ora 14.21
"Azi [26 aprilie 2016] am stat trei ore la Opera Nationala si inca aproape trei cu o alta delegatie condusa de Johan Kobborg și Alina Cojocaru. In fiecare dintre cele doua grupuri pasiune, emoție si dorinta de a invinge punctul lor de vedere. Fiecare cu partea lui de adevar si cu partea de intoleranta. Unii invocau nevoia de previzibilitate, de repertoriu stabil si management performant, artisti pe care societatea i-a obosit si umilit incat acum sunt reticenti la schimbari si experimente. Ceilalti mizează pe competitie permanenta, de inovatie si schimbare. Criterii de performanta din altă lume, adica lumea nouă. Un singur numitor comun: povestiri despre managementul neperformant al instituțiilor noastre de cultura, lipsa de resurse, viziune si improvizatia continua.
Revoltatii de la Opera au fost civilizati, organizati si coezivi. Au ascultat o declaratie cu un punct de vedere contrar fără sa huiduie si multi chiar au aplaudat. Johan Kobborg, un mare artist contemporan, nu are cum să inteleagă cum ne-a tranformat perioada comunistă si ce efecte se prelungesc până acum.
Este nevoie de o decizie pe termen scurt, pentru a curma criza, si de un proiect pe termen mediu si lung. Cred că o institutie de repertoriu, asa cum isi doresc angajatii revoltați, cum poate fi opera natională, nu trebuie să excludă deschiderea spre proiecte ambițioase, care să aducă plusvaloare si circulație internatională. Un manager curajos si un proiect inteligent nu cred ca trebuie sa elimine neapărat vreuna dintre tendinte, chiar dacă multă lume crede acum că varianta radicală este cea mai bună. Dar despre asta vor vorbi si decide specialistii.
Pe de alta parte este nevoie de un sistem de politici culturale moderne si inovative, sprijinite de statul roman in domeniul artelor spectacolului. Din păcate, ne concentram uneori prea mult pe schimbarea oamenilor care conduc instituțiile înainte de a le vedea proiectele sau de a analiza posibilul impact.
Le sunt recunoscător tuturor celor care au participat azi la discutii si căutarea de soluții. Vom continua si maine."