Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Situatia de la Opera Nationala Bucuresti - update 24 aprilie, ora 19,00

Publicat: duminică, 24 Aprilie 2016 , ora 19.00

Redactorul nostru, Irina Vasilescu, relatează de la fața locului că în această seară, la Opera Națională București a fost programat spectacolul "Shakespeare și muzica", dirijat de Vladimir Lungu, cu participarea Corului și a Orchestrei Operei Naționale București, alături de soliștii Martiniana Antonie (invitată), Marius Vlad Budoiu (invitat), Alexandru Constantin (invitat), Ana Cebotari (invitată), Iulia Isaev, Andrei Lazăr, Madeleine Pascu, George Ionuț Vîrban (invitat), a actriței Maia Morgenstern și a muzicologului Mihai Cosma (prezentator).

Membrii Corului și ai Orchestrei, precum și soliștii angajați ai Operei Naționale Române au cântat cu banderole albe pe braț, în semn de protest față de criza prin care trece instituția bucureșteană, aflată în prezent fără echipă managerială. La începutul spectacolului, soprana Irina Iordăchescu, prim solistă a Operei Naționale București, și dirijorul Vlad Conta, propus director general interimar al Operei în 8 aprilie și retras din funcție în 20 aprilie, au explicat că spectacolul se ține în semn de respect față de public și față de răspunsul primit ieri seară (23 aprilie) din partea vicepremierului Vasile Dîncu, care a confirmat că va veni la sediul Operei Naționale București pentru a purta discuții cu angajații marți, 26 aprilie, de la ora 12.00.

De asemenea, Irina Iordăchescu a citit următorul comunicat:

MOTIVELE PROTESTULUI DE LA OPERA NATIONALA BUCURESTI

1. Considerăm ca fiind ofensatoare și de neacceptat imixtiunea cuplului Johan-Vedel Kobborg - Alina Cojocaru în deciziile luate la nivel ministerial în privința numirilor și revocărilor succesive ale directorilor generali interimari din ultimele două săptămâni. Sub amenințarea periclitării imaginii culturii românești în ochii opiniei publice internaționale, cei doi invitați ai Operei Naționale București au recurs la un șantaj menit să discrediteze autoritatea unui membru al Guvernului României, mai precis a Ministrului Culturii, domnul Vlad Alexandrescu.

2. Cerem public tuturor forurilor competente să recurgă prin toate mijloacele legale la o verificare minuțioasă a întregii activități a ONB din ultimii 3 ani, cu precădere în ceea ce privește latura economico-financiară.

3. Ne dorim prezența în fruntea baletului ONB a unei personalități de talie internațională, indiferent de culoarea pașaportului acesteia, cu excepția domnului Johan Kobborg. Domnul Johan Kobborg a dovedit  prin acțiunile domniei sale din ultimele două săptămâni că este gata să sacrifice tradiția și demnitatea unui întreg sector cultural în ochii întregii lumi doar pentru a-și urmări interesele personale.

Va multumim pentru atentia acordata !

Artistii Operei Nationale Bucuresti