Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Ora de muzică a rămas în curricula școlară de la clasele gimnaziale

Publicat: miercuri, 6 Aprilie 2016 , ora 11.19

Ora de muzică a rămas în curricula școlară de la clasele gimnaziale. Ministerul Educației a adoptat marți, 5 aprilie 2016, noul plan-cadru, care va fi pus în aplicare începând cu anul școlar 2017-2018. Modificările aduse includ ore separate de studiu pentru muzică și arte plastice. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Adrian Curaj, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Monica Anisie, Secretar de stat, și Ciprian Fartușnic, directorul Institutului de Științe ale Educației.

Radio România Muzical a derulat o campanie de popularizare și susținere a studierii acestui obiect, după ce, dintre variantele propuse spre dezbatere publică, doar două cuprindeau ora de muzică în cei 4 ani de gimnaziu.

"Timp de mai bine de trei luni, în urma celei mai ample consultări publice pe care a cunoscut-o educația în ultimii ani, am asistat la cea mai complexă dezbatere despre educație, nu doar despre planul-cadru. Decizia Ministerului Educației este expresia consultării publice și a vocilor care s-au făcut auzite în spațiul public. Cred ca planul cadru pe care l-am prezentat astăzi este cea mai bună variantă posibilă, ținând cont de voința societății și de posibilitățile actuale. Tot ceea ce proiectăm referitor la învățământul gimnazial este orientat către profilul absolventului. «Miracolul» așteptat ține de noi, de pașii sistematici pe care îi vom face predictibil, cu inovare și responsabilitate, fără a mai pune în joc viitorul copiilor noștri", a declarat ministrul Adrian Curaj.

"Noul plan-cadru urmărește și promovarea unui opțional integrat și a unor opționale la nivel de arie curriculară, care vor familiariza elevii cu abordările inter- și transcurriculare", a precizat Ciprian Fartușnic. "Accentul în toată această dezbatere despre ce învață un copil de gimnaziu trebuie să fie pe programele școlare și pe formarea cadrelor didactice, pregătirea lor pentru o nouă paradigmă în predare", a conchis ministrul Educației, Adrian Curaj.