Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

A încetat din viață dirijorul Petru Simionescu (27 martie 1927 - 29 octombrie 2015)

Publicat: vineri, 30 Octombrie 2015 , ora 9.15

A încetat din viață dirijorul Petru Simionescu, cel care s-a aflat la pupitrul Corului Bisericii "Domnița Bălașa" și al Coralei Bărbătești Ortodoxe "Te Deum Laudamus" vreme de mulți ani.


Teolog, dirijor, profesor, compozitor și redactor muzical, Petru Simionescu s-a născut la 27 martie 1927 în localitatea Negri, județul Bacău. A fost fiu de preot. După ce a urmat cursurile Scolii primare din localitatea natală, s-a înscris la Seminarul Teologic din Roman unde a studiat între anii 1938-1946. Înzestrat cu talentul artei dirijorale, a devenit (încă de pe băncile seminarului) dirijorul corului din respectiva instituție.

După absolvire în 1946 se înscrie și frecventează în paralel cursurile Facultății de Teologie și ale Conservatorului din București. La Conservator a studiat în cadrul Secției Dirijar Coral și Pedagogie și la secția de Bizantinologie cu pr. Ioan D. Petrescu-Visarion și cu Dimitrei Cutava; secția a fost desființată în 1948.

Din anul 1948, în urma reformei din învățământul de tip communist, este obligat să renunțe la studiile teologice. Continuă studiile muzicale sub îndrumarea profesorilor Ioan D. Chirescu (teorie și solfegii), Mihai Jora și Ion Dumitrescu (armonie), Marțian Negrea și Dimitrie Cuclin (polifonie), Tudor Ciortea (forme și analize muzicale), Theodor Rogalski (orchestrație), Ștefan Popescu și Dumitru D. Botez (dirijat coral), Tiberiu Alexandru (folclor), și Jean Bănescu (canto). A absolvit Conservatorul în 1951 ca șef de promoție.

În perioada studenției a dirijat corurile mai multor biserici din București: "Bunavestire-Bellu", "Zlătari", "Mihail Vodă", "Nicolae Tabacu", "Sf. Elefterie", "Sf. Mina" și "Sf. Silvestru".

A fost apreciat în mod deosebit pentru măiestria sa de către profesorul și compozitorul Ioan D. Chirescu. Ulterior, a devenit colaboratorul acestuia la Corul Bisericii "Domnița Bălașa" din București, cor pe care îl va dirija o perioadă îndelungată după retragerea Maestrului Chirescu (din 1978 până în toamna anului 2003).

Nu a fost acceptat în structurile muzicale din acea vreme din cauza originilor sale "nesănătoase". Fiind persecutat, este obligat să-și asigure traiul zilnic lucrând ca muncitor necalificat în fabrică și ca suplinitor prin mai multe școli din București, timp de 13 ani. În perioada anilor 1964-66 devine redactor la Editura Muzicală de unde se va pensiona în 1987.

A predat ca asistent și lector la Conservator iar pentru o scurtă perioadă de timp(1971-1973) a predat muzica liniară la Seminarul Teologic Ortodox "Nifon Mitropolitul" din București. Ca dirijor al Corului Bisericii "Domnița Bălașa" a efectuat un turneu în Belgia și Olanda, în 1991. A înființat Corala mixtă "Carmen Sacrum".

În 1990 a devenit dirijorul prestigioasei Corale Bărbătești Ortodoxe "Te Deum Laudamus", înscriindu-se ca membru fondator alături de câțiva preoți și diaconi de vază ai Capitalei. Alături de această corală bărbătească a susținut mai multe concerte între care: participarea la Festivalul Internațional George Enescu, la primul 1 Decembrie liber (1990). A dirijat Te Deum Laudamus vreme de doi ani, până în 1992.

După încheierea activității dirijorale alături de Corul Bisericii "Domnița Bălașa", a dirijat corul Bisericilor "Sf. Vasile" și "Sf. Silvestru".

A publicat articole și studii în revistele de specialitate și a fost coautor la mai multe volume și scrieri muzicale. Între partiturile aflate sub semnătura sa se numără: Heruvic; Răspunsurile mari și Pre Tine Te Lăudăm în Fa , pentru cor mixt. Prelucrări: partea finală a Requiem-ului de G. Faure (cor mixt). Aranjamente corale: Troparul Rusaliilor de D.G.Kiriac(arr. pentru cor bărbătesc); Fericiri de I.D. Chirescu; Ziua Învierii (N. Lungu-I.D. Chirescu); Rugăciune (I. D. Chirescu) - toate pentru cor bărbătesc; Fie Doamne, mila Ta (Gh. Danga) pentru cor mixt. Toate aceste lucrări se păstrează în repertoriile curente ale diverselor formații corale.