Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

S-a stins din viata tenorul Cornel Stavru

Publicat: vineri, 18 Septembrie 2015 , ora 22.27

A încetat din viață, pe 17 septembrie 2015, Cornel Stavru, unul dintre cei mai îndrăgiți tenori pe care i-a avut Opera Națională București din 1958 timp de mai bine de două decenii.

În 2014 trecuse pragul celor 85 de ani, Cornel Stavru fiind născut la Constanța, la 31 august 1929. Tot într-un 31 august al anului 1984, Cornel Stavru părăsea prima scenă lirică a țării după mai bine de un sfert de veac de activitate artistică.

A fost un exemplu de seriozitate, corectitudine, franchețe, inteligență și cultură - dat fiind și formația sa de inginer, absolvent al Facultății de Poduri și Tuneluri, în anul 1952. In anul 1953 a cucerit Premiul al III-lea la Concursul Național al Tinerilor Interpreți și la Festivalul Internațional al Tineretului din București, iar un an mai târziu, a fost angajat ca solist la Ansamblul Armatei, unde va primi primele lecții serioase de canto de la Alexandru Colfescu, continuate la clasa baritonului Alexandru Costescu-Duca. Neuitate pentru el vor rămâne, peste ani, întâlnirile "de suflet" cu Șerban Tassian. Intră în conștiința publicului meloman datorită unei serii de concerte-spectacol, organizate de Ansamblul Sfatului Popular al Capitalei, sub bagheta dirijorilor Emanuel Elenescu și Iosif Conta care i-au încredințat trei partituri de mare greutate: Cavalleria rusticana de Mascagni, Paiațe de Leoncavallo și Otello de Verdi. După ce cucerește premiul al II-lea la Concursul Internațional de canto de la Moscova (1957), unde Președintele juriului era însuși legendarul tenor Tito Schipa, în aprilie 1958 debutează la Operă, în rolul Manrico din Trubadurul de Verdi. De-a lungul carierei, Cornel Stavru a întreprins turnee individual și cu ansamblul Operei bucureștene în: Rusia, China, Ungaria, Bulgaria, Egipt, Belgia, Cuba, Grecia și Franța.

" Vocea sa a fost una dintre cele mai frumos timbrate din câte au răsunat pe scena Operei Naționale și nu numai. Puternică, strălucitoare, egală în toate registrele și mai ales expresivă. " Astfel l-a portretizat critica, astfel a rămas în memoria acelora care au avut privilegiul să-l asculte pe viu.

Cornel Stavru a cuprins în repertoriul său rolurile destinate glasului de tenor spinto-dramatic. De la Turiddu la Manrico, de la Florestan la Don Carlo, de la Siegmund la Walther von Stolzing, Cornel Stavru a realizat cu fiecare interpretare a sa momente de referință pentru arta lirică românească.