Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Festivalul SIMN continuă în București și în țară

Publicat: joi, 28 Mai 2015 , ora 0.00

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi continuă până în data de 29 mai. Ediția jubiliară, cu numărul 25, are înscrise astăzi, 28 mai 2015, în program șapte concerte, dintre care două se derulează în București. De la ora 17.00 are loc, în ciclul "Oaspeți de marcă", un concert în Aula Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Trombonistul Barrie Webb și pianistul Mihai Murariu interpretează creații de Ju Hee Park, Wolfgang Liebhart, Elena Apostol, Jonathan Harvey și Ernst Krenek.

Începând cu ora 19.00 publicul este invitat la Sala Radio, unde vor evolua, sub genericul "Ansambluri corale de prestigiu", Corul Preludiu, dirijat de Voicu Enăchescu și invitatul acestui concert - pianistul Valentin Gheorghiu. Se vor cânta partituri semnate de Adrian Pop, John Woolrich, Diana Vodă Nuțeanu, Dan Pavelescu, Vasile Spătărelu, Tudor Jarda, Constantin Râpă, Irina Odăgescu-Țuțuianu, Grigore Cudalbu, Iuri Falik, Olguța Lupu, precum și piesa Eminesciana de Valentin Gheorghiu, prezentată în primă audiție absolută. Detalii despre acest concert puteți afla din interviul cu dirijorul Voicu Enăchescu.

În țară Filarmonica "Mihail Jora" din Bacău are pe afiș Pavana de Petronius Negrescu, interpretată de orchestra instituției de la ora 18 și 30 de minute sub bagheta compozitorului. Pe afiș mai sunt înscrise opusuri de Johann Sebastian Bach: Concertele pentru două piane și orchestră BWV 1060 în do minor și BWV 1061 în Do major, precum și Simfonia a V-a în Si bemol major de Franz Schubert. Soliști sunt pianiștii italieni Maurizio Mattarese și Carla Aventaggiato.

De la ora 19.00 Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași prezintă în Sala "Eduard Caudella" un recital susținut de mezzosoprana Claudia Codreanu și de pianista Vasilica Stoiciu-Frunză. Programul conține interogații sonore în oglindă propuse de compozitorii Roxana Pepelea și Leonard Dumitriu.

Tot astăzi, Filarmonica de Stat din Oradea organizează de la ora 19.00 un concert dirijat de Cristian Oroșanu, cu opusul Glasurile Putnei de Viorel Munteanu în program. Publicul va mai putea asculta în această seară Concertul nr. 1 în fa diez minor pentru vioară și orchestră de Henryk Wieniawski și Simfonia în Do major de Paul Dukas. Solist: violonistul Călin Mircea. Participă Corul de bărbați al Filarmonicii, pregătit de Laszloffy Zsolt.

La Pitești puteți asculta de la ora 19.00 Orchestra Simfonică a Filarmonicii locale, condusă de Matei Corvin. Solistă: pianista Lea Yoanna Adam. Pe afiș:Tarantella din Suita simfonică Prin munții Apuseni op. 20 de Marțian Negrea, Patru dansuri românești pentru orchestră de Tiberiu Brediceanu, Concertul pentru pian de Richard Addinsell și Suita Simfonică "Mihai Viteazul" de Tiberiu Olah.

Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești este și ea parteneră a Festivalului și propune astăzi de la ora 19.00, sub genericul "Gala Tinerilor dirijori", Olteneasca de Paul Constantinescu și Trei dansuri românești de Theodor Rogalski. Pe afiș mai sunt înscrise Uvertura "Coriolan" de Ludwig van Beethoven, Suita "Carnavalul animalelor" pentru două piane și orchestră de Camille Saint-Saens și Uvertura-fantezie "Romeo și Julieta" de Piotr Ilici Ceaikovski. Soliști sunt pianiștii Ana Antonia Tudose și Mircea Ițcuș, iar dirijori vor fi Alexandru Mija, Florin Alexandru Grămadă și Byoungdon Kang.

Liceul de Arte "Bălașa Doamna" din Târgoviște a programat de la ora 12.00 un concert al Corului Cantabile, condus de Eugen Sandu. Se vor cânta lucrări scrise, între alții, de Grigore Cudalbu, Diana Vodă Nuțeanu și Eugen Petre Sandu.

Filarmonica din Târgu-Mureș prezintă de la ora 19.00 lucrarea Ison I de Ștefan Niculescu, în interpretarea Orchestrei instituției și a dirijorului Alexandre Myrat. Concertul îl are solist pe pianistul Alexei Nabioulin, care va cânta partitura solistică a Concertului fantezie op. 56 în Sol major de Ceaikovski. Partea a doua a serii propune Simfonia a IV-a în re minor de Schumann. Concertul, ce începe la ora 19.00, marchează finalul Festivalului "Zilele muzicale Târgu-mureșene".