Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Muzeul Enescu - Vernisajul expoziției 'Viorile lui Enescu'

Publicat: luni, 30 Martie 2015 , ora 0.00

”Ați știut că virtuozul violonist George Enescu a fost și un pasionat colecționar de instrumente, de colecție restrânsă? Ați aflat până astăzi, pe câte viori a cântat marele nostru interpret de-a lungul carierei sale de peste o jumătate de veac? Vă vine să credeți că posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) a respins această „comoară”, preferând un Guarneri del Gesù din 1731 și a cântat chiar pe viorile românești Știrbulescu (1922) și Macarie (1915)? Ați auzit vreodată ca un lutier (Paul Kaul din Franța) să construiască o vioară personalizată, pornind de la dimensiunile mâinii stângi a destinatarului instrumentului?” (prof. Viorel Cosma)

Iată câteva întrebări la care răspunde expoziția "Viorile lui George Enescu", organizată de Muzeul Național „George Enescu”, astăzi, 30 martie 2015, începând cu ora 18:00, la Palatul Cantacuzino din Capitală. Expoziția, realizată de prof. dr. Viorel Cosma, consultant științific și muzeograf dr. Adina Sibianu valorifică documente din arhiva Muzeului Național „George Enescu” și din colecția particulară a muzicologului Viorel Cosma.
Vernisajul va fi urmat de un recital susținut de Simina Croitoru, Cristina Pașa și Sabin Penea, tineri interpreți care vor cânta pe viorile lui Enescu aflate în patrimoniul muzeului și de Gabriel Croitoru, care cântă pe cea mai valoroasă dintre acestea, vioara Guarneri – Catedrala. În program, lucrări de George Enescu și piese din repertoriul său violonistic.

Evenimentul face parte din seria de manifestări sub genericul Enescu 60, organizate de Muzeul Național ”George Enescu” pentru a marca șase decenii de la moartea compozitorului.