Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

SIMN 2014 - la final

Publicat: vineri, 30 Mai 2014 , ora 13.52
Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, ediția a XXIV-a, se închide astăzi, 30 mai 2014. Dimineața, de la ora 09.00, are loc în Sala "Dinu Lipatti" a Universității Naționale de Muzică Simpozionul Internațional de Muzicologie, cu tema "Curente și tendințe în muzica românească după 1990". Tot cu acest prilej are loc lansarea volumului "Muzica - sferă a interferențelor", scris de Despina Petecel-Theodoru și apărut la Editura Muzicală. Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, începând cu ora 10.00.

 

În această ultimă zi a evenimentului dedicat muzicii noi au loc și patru concerte. Primul se desfășoară de la ora 17.00 în Aula Palatului Cantacuzino și este susținut de flautistul Matei Ioachimescu, violoncelista Ana Topalovici, de Alfredo Ovalles la pian și de Edua Zadory la vioară. Reuniți în "The Green Thing Ensemble" cei 4 muzicieni vor cânta opusuri de Cristian Lolea, Annie Gosfield, Daisuke Soga și Kajia Saariaho, între alții.

 

Al doilea concert este programat la Sala Radio, începând cu ora 19.00 și le are soliste pe violonista Raluca Stratulat și pe violoncelista Andreea Țimiraș. Artistele interpretează partitura solistică a Dublului concert pentru vioară, violoncel și orchestră de Anatol Vieru. Publicul mai poate asculta Simfonia de cameră de Dan Constantinescu și Simfonia IV-a cu cor - lucrare de Adrian Iorgulescu interpretată în primă audiție. Solistele, Orchestra Națională Radio, Corul Academic Radio și Corul de copii Radio se vor afla sub conducerea dirijorală a lui Horia Andreescu. Maeștri de cor: Dan Mihai Goia și Voicu Popescu. Concertul va fi transmis în direct de Radio România Muzical.

 

În țară, publicului timișorean îi este propus, de la ora 17,00, în Aula Bibliotecii Universitare "Eugen Tudoran", un recital vocal-instrumental în două părți. În prima evoluează Anda Carmen Drăgan și chitaristul Peter Daboczi în pagini de Leonardo Saraceni și Carlo Domeniconi iar partea secundă este rezervată unor arii și lieduri din repertoriul românesc și universal. Cântă studenți și elevi de la Colegiul Național de Artă "Ion Vidu" și Facultatea de Muzică a Universității de Vest. La pian: Rareș Păltineanu.