Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Festivalul Internațional 'George Enescu' - 2 septembrie 2013

Publicat: luni, 2 Septembrie 2013 , ora 9.00

Ziua a doua a ediției cu numărul XXI a Festivalului Internațional «George Enescu», ce se va desfășura până în 28 septembrie, va avea ca punct principal de atracție cel de-al doilea concert susținut de Capela de Stat din Berlin, începând cu ora 19.30 la Sala Mare a Palatului din București. Ansamblul simfonic german este unul dintre cele mai vechi din Europa, fondat încă din 1570 și care a avut ca directori artistici nume ilustre precum Richard Strauss, Herbert von Karajan, Erich Kleiber și, din 1992, pe Daniel Barenboim, cel care se va afla și în seara de 2 septembrie la pupitrul prestigioasei orchestre germane. Daniel Barenboim, pianistul strălucit, este în același timp și un extrem de respectat șef de orchestră, cunoscut pentru meticulozitatea și inteligența cu care abordează fiecare partitură. În această dublă ipostază, de solist și dirijor, va putea fi de altfel urmărit și în seara de 2 septembrie, pentru că, împreună cu Radu Lupu, Daniel Barenboim va interpreta partitura solistică a Concertului în Mi bemol major pentru două piane și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. A doua parte a programului aduce în atenție ciclul de 4 piese sacre aparținând lui Giuseppe Verdi, prezentate cu participarea Corului Filarmonicii « George Enescu » pregătit de Iosif Ion Prunner.

Pentru iubitorii repertoriului modern, ziua de 2 septembrie include în programul său o conferință dedicată muzicii secolului XXI, susținută de la ora 14.00 la Universitatea Națională din București de compozitorii Dan Dediu și Adrian Pop, dar și un concert de muzică contemporană, oferit la Ateneul Român începând cu ora 17.00 de Ansamblul « Archaeus » condus de Liviu Dănceanu.

Tot în 2 septembrie, de la ora 16.00, Palatul Băncii Naționale a României găzduiește un eveniment susținut de membri ai Orchestrei Simfonice din Pittsburg și ai Cameratei Regale, care vor prezenta opusuri de Enescu, Liszt și Beethoven. La pupitrul dirijoral se va afla Vlad Vizireanu, cel care în 2009 a cucerit locul I la Concursul de dirijat orchestre de cameră de la Sankt Petersburg. În ipostază solistică evoluează unul dintre cei mai apreciați pianiști sud-africani, Ben Schoeman, un artist cu numeroase premii importante în palmares.

Radio România Muzical și Radio România Cultural transmit în direct, în 2 septembrie concertul de la ora 17.00 - Ateneul Român, și de la ora 20.30, partea a II-a a concertului de la Sala Mare a Palatului.