Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Violoncellissimo 100 - 100 de violonceliști sub bagheta maestrului Cristian Mandeal

Publicat: luni, 20 Mai 2013 , ora 14.26

Duminică, 26 mai, de la ora 19, la Ateneul Român, va avea loc un concert extraordinar inedit. Pentru prima dată în România, 100 de violonceliști din întreaga țară se vor reuni pentru a-și exprima recunoștinta față de dascălii lor prin cea mai frumoasă formă de omagiere, cea colectivă.

Alături de Marin Cazacu, solistul Filarmonicii «G. Enescu» și profesor doctor la Universitatea Națională de Muzică din București, inițiatorul acestui eveniment unic, și personalități deja consacrate ale violoncelisticii românești precum Alexandra Guțu - solista Filarmonicii «Banatul» din Timișoara, Dan Prelipcean - membru al Cvartetului Voces și prof.dr. la Universitatea de arte «George Enescu» din Iași, Răzvan Suma - solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și prof. asociat la Universitatea Națională de Muzică din București, Filip Papa - membru al Cvartetului Ad Libitum, Sebastian Vârtosu - membru al Cvartetului Gaudeamus, vor mai participa cei mai valoroși violonceliști din București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Brașov, Craiova, Sibiu, Pitești, Oradea și Arad.

Cei 100 de violonceliști vor cânta în memoria marilor profesori Constantin Dimitrescu, Dimitrie Dinicu, George Georgescu, George Iarosevici, Gheorghe Rus, Serafim Antropov și Radu Aldulescu.

Programul concertului va conține lucrări originale și transcripții pentru diferite ansambluri de violoncele din creația compozitorilor Carl Orff, Samuel Barber, Tomaso Albinoni, W.A. Mozart, Constantin Dimitrescu, David Popper, Carl Davidov, Dimitri Sostakovici, Astor Piazzolla și Sabin Păutza.

Sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, unul dintre cei mari dirijori români, care va dirija pentru a doua oară ansamblul Violoncellissimo, vor fi interpretate pagini celebre din Carmina Burana de Carl Orff, celebrul Adagio de Samuel Barber, Imnul de Carl Davidov și cel mai iubit și ascultat Vals al lui Dimitri Șostakovici.

În aceeași seară, la ora 18, în holul Ateneului Român, va avea loc lansarea cărții de memorii Variațiuni rococo în patru țări a legendarului violoncelist Vladimir Orloff, care împlinește în acea zi 85 de ani de viață.

După participarea la Festivalul Internațional «G. Enescu» din 2001 cu un concert ce s-a bucurat de un imens succes și după numeroase recitaluri în București, Cluj Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Sinaia și Rm. Vâlcea, ansamblul Violoncellissimo a uimit publicul în 2008 cu un concert "de cartea recordurilor", când pe scena Ateneului Român au apărut…60 de violonceliști.

Adjectivele extraordinar, senzațional, unic, seară de neuitat, care au apărut în presă au făcut înconjurul lumii muzicale românești.

Anasamblul Violoncellissimo este invitat iarăși anul acesta să susțină un nou concert pe 27 septembrie la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Internațional «G.Enescu».

Pentru alte detalii legate de acest eveniment, vă propunem să consultați site-ul www.orchestratineret.ro.