Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

In aceasta seara s-a stins din viata Ada Brumaru - distins muzicolog, critic muzical si colaborator apropiat al postului nostru

Publicat: luni, 7 Iulie 2008 , ora 20.06
Ada Brumaru s-a nascut la data de 5 iulie 1930 si a urmat cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, sectia teoretica, iar din anul 1950 a devenit redactor muzical la Societatea Romana de Radiodifuziune. Preocuparile sale muzicologice s-au orientat cu precadere catre lumea teatrului liric, catre perioada romantica (este autoarea cartii "Romantismul in muzică"), dar si catre creatia autohtona (a realizat filmul "Enescu, la răspantie de vremi"). Ada Brumaru a fost distinsa de trei ori cu Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania, al carei membru era.

"Adesea, in serile de concert la Ateneul Roman, undeva, pe la jumatatea salii sau in loja mare, poate fi vazuta o distinsa doamna traind muzica. Asculta sunetele citind, parca, pe fetele interpretilor partitura. Ada Brumaru nu este si nici nu s-a dorit un critic temut, dar, pentru competenta cronicilor sale, pentru cuvintele bine dramuite, este respectata si pretuita in lumea muzicii." (Avram Croitoru - Realitatea evreiasca - Nr. 288-289 (1088-1089) - 1-31 ianuarie 2008)

"Eu sunt aici pentru a apara RRM, este profesiunea mea si gandesc ca nu pot trai fara acest post care mi-a umplut ceva in viata". (Ada Brumaru - citat dintr-o dezbatere publica)