Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Soprana Jessye Norman s-a stins din viață

Publicat: marți, 1 Octombrie 2019 , ora 9.52
Jessye Norman, una dintre cele mai faimoase soprane ale lumii, s-a stins din viață luni, 30 septembrie 2019, la vârsta de 74 de ani. Muziciana americană, născută în 15 septembrie 1945 în orașul Augusta din statul Georgia, a câștigat de patru ori premiul Grammy, ultima dată în 2006 pentru întreaga activitate artistică; de asemenea, a fost decorată de președintele nord-american, în anul 2009, cu Medalia Națională a Artelor și a primit distincția Legiunea de Onoare din partea Franței.
Jessye Norman a debutat ca interpretă de operă în anul 1969, la Berlin, apoi a încântat publicul din marile teatre lirice europene. În 1983 a debutat și la Teatrul Metropolitan din New York, instituție care a catalogat-o ulterior drept "una dintre marile soprane ale ultimei jumătăți de secol".
Reprezentanții familiei artistei au anunțat decesul acesteia și au declarat în cadrul unui comunicat oficial: "Suntem atât de mândri de realizările muzicale ale lui Jessye și de inspirația pe care a adus-o publicului din toată lumea, care va continua să fie o sursă de bucurie. În egală măsură suntem mândri de strădania cu care a abordat teme umanitare precum foametea, oamenii fără adăpost, dezvoltarea tinerilor și educația în domeniile artei și culturii".
Larisa Clempuș