Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

AUDIO. Opera News - 22 mai 2018

Publicat: marți, 22 Mai 2018 , ora 15.36

Sumarul rubricii "Opera News", difuzată marțea, în jurul orei 18.15, în cadrul emisiunii "Perpetuum mobile". Realizator Luminița Arvunescu

  • Dirijorul american James Conlon (68 de ani) a primit din partea Președintelui Italiei Ordinul de Comandor al Republicii Italiene. Ordinul, instituit în 1951, se oferă, anual, pentru merite deosebite în domeniul artelor, literaturii, economiei și politicilor publice din Italia. Iar James Conlon - dirijor permanent al Orchestrei Simfonice RAI Torino - este cel de-al III-lea dirijor american care a primit această disctincție, după Leonard Bernstein - în 1989 și Thomas Schippers - în 1975.

  • La rândul lui, tenorul azer Yusif Eyvazov a primit titlul de Artist al Poporului din partea Președintelui Republicii Azerbaidjan, în timp ce soția sa, celebra soprană rusă Anna Netrebko, a fost recompensată de președintele azer, Ilham Alijev cu Ordinul Prieteniei, pentru contribuția ei la consolidarea cooperării culturale dintre Azerbaidjan și Rusia.

  • Recunoaștere - postumă! - și pentru dirijorul Tullio Serafin (1878 - 1968). Dirijorul preferat al Mariei Callas, excepționalul contributor la renașterea repertoriului belcantistic în a doua jumătate a secolului XX, dar și marele contributor la lansarea unor cântărețe ca: Rosa Ponselle, Magda Olivero sau Joan Sutherland. Figura și meritele lui Tullio Serafin sunt readuse în discuție cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea acestuia, printr-o serie de conferințe și spectacole organizate la initiativa Asociației Archivio Storico Tullio Serafin.

  • Philippe Jaroussky (foto), introdus în celebra enciclopedie franceză, Larousse - 2019, cu următoarea descriere: " contratenor francez, născut în 1978 la Maison Lafitte, cu un timbru vocal de mare puritate și o tehnică de maestru, însușiri care i-au permis să abordeze un repertoriu de la baroc la muzică contemporană și melodii franceze."