Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Adela Liculescu - în semifinala Concursului Internațional de Pian Honens

Publicat: miercuri, 9 Mai 2018 , ora 0.00

Pianista Adela Liculescu, stabilită la Viena, este unul dintre cei 10 semifinaliști ai Concursului Internațional de Pian Honens, derulat la Calgary, în Canada. Competiția se desfășoară în mai multe etape eliminatorii, fiecare având parte de un alt juriu; semifinala și finala au loc la Calgary. În cadrul semifinalei Adela Liculescu va susține un recital de 65 de minute vineri, 31 august, la ora locală 12 și 30 de minute la Sala de concerte Jack Singer din complexul de săli Arts Commons. Semifinaliștii au de ales între patru programe camerale propuse de organizatori, fiecare dintre acestea conținând un ciclu de lieduri din creația compozitorilor Gerald Finzi, Ludwig van Beethoven, Francis Poulenc, Nikolai Rimski-Korsakov și opusuri pentru vioară și pian scrise de Benjamin Britten, Claude Debussy, Nikolai Medtner, Anton Webern, John Corigliano, Arnold Schoenberg, Gabriel Fauré, Serghei Prokofiev și Franz Schubert. Partenerii de scenă ai pianiștilor din semifinală vor fi baritonul Phillip Addis și violonistul Jonathan Crow.


Juriul în fața căruia va evolua Adela Liculescu îi are în componență pe pianiștii Inon Barnatan, Ingrid Fliter, Wu Han, André Laplante și Minsoo Sohn, pe Annette Josef, Managing Director al Orchestrei Simfonice din Munchen și pe Asadour Santourian, vice-președinte de administrație artistică și consilier artistic la Festivalul și Școala de muzică de la Aspen.

Concursul oferă un mare premiu, The Honens Prize for Piano, în valoare de 100,000 de dolari canadieni, unui "pianist excepțional, care reprezintă cel mai bine filozofia artistului complet". Dintre finaliști sunt aleși doi muzicieni, recompensați fiecare cu Raeburn Prize, în valoare de 10,000 de dolari canadieni, iar șapte dintre cei zece semifinaliști vor primi fiecare câte un premiu în valoare de 2,500 de dolari canadieni.

Concursul și festivalul Honens a fost fondat la începutul anilor 1990 de filantroapa Esther Honens, pianistă amatoare și mare iubitoare de muzică, ce locuia la Calgary, în Canada. În 1991 ea a dăruit 5 milioane de dolari Fundației Esther Honens, cu scopul de a organiza Concursul Internațional de Pian. Prima ediție a evenimentului a avut loc în 1992. Esther Honens s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani - la numai cinci zile după ce își văzuse visul împlinit. Fondul Fundației Esther Honens International Piano Competition este menținut și administrat de Fundația Calgary.

Irina Cristina Vasilescu