Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Decernarea premiilor 'Grammy' are loc astăzi la Madison Square Garden din New York

Publicat: duminică, 28 Ianuarie 2018 , ora 0.00
Cea de-a 60-a ediție a festivității de decernare a Premiilor „Grammy”, premiile industriei discografice americane, are loc astăzi la Madison Square Garden din New York; iar printre numeroasele genuri muzicale avute în vedere se numără și muzica clasică și jazzul.
La categoria „Muzică de cameră”, între nominalizări se numără și albumul „Moartea și fata”, cu înregistrări având-o ca solistă pe violonista Patricia Kopatchinskaja, în compania Orchestrei de Cameră din Saint-Paul, Minnesota. 
La secțiunea rezervată orchestrelor, sunt nominalizate Orchestra Simfonică din Pittsburg dirijată de Manfred Honeck – pentru un album cu Simfonia a V-a de Dmitri Șostakovici - dar și Orchestra Simfonică din San Francisco condusă de Michael Tilson Thomas – cu un disc integral Debussy. 
Memoria regretatului bariton rus Dmitri Hvorostovky poate fi onorată printr-un premiu „Grammy” post mortem pentru albumul său cu muzică de Georgy Sviridov, realizat cu participarea Orchestrei Simfonice din Sankt-Petersburg și a dirijorului Constantin Orbelian. 
Iar la categoria „Instrument solist” îi regăsim pe pianistul Murray Perahia – cu Suite franceze de Johann Sebastian Bach, pe violoncelistul Steven Isserlis - cu concerte de Joseph Haydn și Carl Philipp Emanuel Bach - și pe violonistul Frank Peter Zimmermmann – cu concertele nr. 1 și 2 aparținând creației lui Dmitri Șostakovici. 
În ceea ce privește premiile pentrui jazz, regăsim, la categoria „Best Jazz Vocal Album”, muzicieni precum The Baylor Project sau Jazzmeia Horn, iar pentru titlul „Best Jazz Instrumental Album”, au intrat în competiție  Bill Charlap Trio, Billy Childs, Joey DeFrancesco & The People, Fred Hersch și Chris Potter. 
Ana Diaconu