Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Începe concursul de canto Operalia - are loc la Astana, în Kazakhstan

Publicat: luni, 24 Iulie 2017 , ora 0.00
40 de tineri interpreți vocali din 17 țări ale lumii participă, de astăzi și până în 29 iulie, la Concursul "Operalia", inițiat în 1993 de Placido Domingo, cel care îl și patronează. Competiția se desfășoară anual fiind una itinerantă, astfel că ediția din 2017 are loc la Astana, în capitala Kazakhstanului.
România este reprezentată de soprana în vârstă de 29 de ani Adela Zaharia, iar din lista celor 40 face parte și soprana Nadia Cerchez, 31 de ani, din Republica Moldova. Pe 29 iulie, 10 finaliști vor evolua în ultima etapă, cu participarea Orchestrei Operei din Astana condusă de însuși Placido Domingo - care este și președintele juriului, fără a avea, însă, dreptul de vot.
De-a lungul anilor, "Operalia" s-a dovedit o excelentă rampă de lansare a unei mari cariere lirice. Între cei care și-au început, astfel, cariera se numără José Cura, Sonya Yoncheva, Inva Mula, Erwin Schrott, Joyce di Donato. Tenorul român Ștefan Pop a câștigat premiul I în cadrul ediției din 2010, ce a avut loc la Milano.
Ștefan Costache