Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Seară Lipatti - în Sala parohială a Bisericii Sf. Antonie din Viena

Publicat: duminică, 7 Mai 2017 , ora 0.00
Astăzi, duminică, 7 mai 2017, la ora 18,00 - ora Austriei, în Sala parohială a Bisericii Sf. Antonie din Viena, în cadrul ciclului Audiții comentate inițiat în urmă cu un an de către compozitoarea Dana Cristina Probst, va avea loc o prezentare dedicată lui Dinu Lipatti sub semnul entenarului nașterii sale.
Luminoasa personalitate a acestui profund muzician va fi evocată subliniindu-se atât modernitatea, dinamismul pianistului și compozitorului Dinu Lipatti - artistul care a inclus în repertoriul său, pe lângă Bach, Mozart, Schumann, Chopin, atâtea și atâtea lucrări contemporane semnate de cele mai mari nume ale secolului XX precum Stravinski, Bartók sau Enescu -, cât și onestitatea, modestia și delicatețea sufletească a omului Dinu Lipatti, cel care a știut să treacă cu seninătate peste suferința fizică având în față un singur scop: a se pune în slujba muzicii.
Adunând un bogat material care include atât texte, cât și fotografii, înregistrări audio și video, Dana Cristina Probst va lăsa aceste documente să vorbească prin impresionanta lor forță.
Seara "Dinu Lipatti" de la Biserica ortodoxă română Sf. Antonie din Viena se desfășoară în contextul unei bogate activități culturale și educaționale ce are loc în mod continuu în această parohie, datorită energiei părintelui prof. dr. Ioan Moga.