Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Din cauza Brexit-ului, Orchestra Barocă a Uniunii Europene părăsește Marea Britanie

Publicat: luni, 20 Februarie 2017 , ora 16.21

Orchestra Barocă a Uniunii Europene, unul dintre cele mai de succes ansambluri simfonice din Marea Britanie, își schimbă reședința mutându-se în Belgia, pe fondul temerilor că muzicienii săi pot fi printre victimele unor măsuri post-Brexit de restrângere a imigrației.

Orchestra Barocă a Uniunii Europene (care și-a avut sediul în Oxfordshire încă din 1985, de la înființare) va da ultimul său concert în Marea Britanie, sub actualul statut, la St John's Smith Square din Londra, în 19 mai 2017, înainte de a se muta la Anvers, în Belgia. Formația este, bineînțeles, și una extrem de apreciată de critica de specialitate, fiind descrisă luna trecută de Sean Rafferty, de la BBC 3, drept "strălucită" și fiindu-i remarcat "entuziasmul înfloritor al tinereții". În urma audițiilor la care participă anual 100 de instrumentiști, Orchestra Barocă a Uniunii Europene acceptă între 20 și 25 de noi membri pentru repetiții în regim intensiv și turnee de concerte. La finalul stagiului, cei mai mulți foști membri ajung să ocupe pupitre în orchestre baroce de renume din întreaga lume.

">

Emma Wilkinson, directorul general al ansamblului, a comentat că, în timp ce nimeni nu stie cum va arăta viitorul, orchestra a decis că mutarea la Anvers acum ar fi un pas înțelept. Ea se teme că pierderea liberei circulații ar face viața pentru muzicieni foarte dificilă: "Sunt îngrijorată de faptul că orchestrele europene nu vor mai invita muzicieni britanici talentați să colaboreze cu ele. Va fi prea dificil din punct de vedere birocratic".

Ștefan Costache