Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Prima ediție a Concursului 'Elmar Oliveira' și-a desemnat câștigătorii

Publicat: marți, 7 Februarie 2017 , ora 16.24

Prima ediție a Concursului Internațional de Vioară "Elmar Oliveira", desfășurat la Boca Raton, statul american Florida, și-a desemnat câștigătorii duminică, 5 februarie 2017; iar marele premiu i-a revenit tinerei muziciene Sirena Huang, în vârstă de 22 de ani, care a intrat în posesia a 30 000 de dolari și a unui întreg portofoliu de noi oportunități de carieră. Sirena Huang a primit, de asemenea, o vioară făurită de Feng Jiang, Jeffrey Phillips, Andrew Ryan și John Young și un arcuș cu elemente din argint semnat Eric Lane. Mult mai importante decât toate acestea sunt, însă, numeroasele apariții ca solistă cu orchestre simfonice de renume și în cadrul unor festivaluri pe care i le oferă organizatorii.

Premiul al II-lea, în valoare de 15 000 de dolari, a fost câștigat de Alina Ming Kobialka, în vârstă de 19 ani, tot din Statele Unite, iar premiul al III-lea - de Hannah Tarley, o altă violonistă americană, acum mai bogată cu 10 000 de dolari. În finala desfășurată sâmbătă și duminică, cei 4 finaliști au avut de ales între concertele de Sibelius și Ceaikovski - iar Sirena Huang a fost singura care a cântat Ceaikovski. Ea mai are în palmares premiul I al Concursului "Ceaikovski" pentru tineri violoniștii și premii la concursurile internaționale "Isaac Stern" de la Shanghai și din Singapore.

">Concursul Internațional "Elmar Oliveira" poartă numele singurului violonist american de până în prezent care a câștigat Medalia de Aur a Concursului "Piotr Ilici Ceaikovski" de la Moscova - se întâmpla în 1978; și care rămâne și primul violonist care a primit, în 1983, Premiul Avery Fischer. Elmar Oliveira, născut în 1950, este actualmente Artist de Onoare în Rezidență al Conservatorului Lynn din Boca Raton, statul Florida. Competiția ce-i poartă numele va avea loc din 3 în 3 ani.

Ștefan Costache